Vicepremierul Paul Stănescu a reprezentat România la Conferinţa europeană a miniştrilor responsabili cu amenajarea teritoriului

Vicepremierul Paul Stănescu a reprezentat, vineri, România, ţară gazdă a celei de-a XVII-a conferinţe europene a miniştrilor responsabili cu amenajarea teritoriului, organizată sub egida Consiliului Europei.

Paul Stănescu spus, în faţa miniştrilor veniţi din mai multe state, că evenimentul reprezintă în primul rând o recunoaștere a importanței domeniului în procesul de asigurare a unei dezvoltări durabile a continentului european.

„Îmi face deosebită plăcere să reprezint România, ţară gazdă a celei de-a XVII-a conferinţe europene a miniştrilor responsabili cu amenajarea teritoriului, organizată sub egida Consiliului Europei, şi sădeschid lucrările acestei conferinţe. Este un domeniu de colaboare multistatală care în curând aniversează 50 de ani. Importanţa evenimentului nu e dată doar de importanţa sa, fiind singurul cadru paneuropean de colaborare în domeniul planificării spaţiale şi dezvoltării teritoriale, ci şi de obiectivul comun pe care îl urmăreşte, dezvoltarea teritorială durabilă a continentului european. 

Considerăm foarte utilă a astfel de platformă pentru dezbateri, schimb de experienţe şi bune pratcici. 

Întâlnire a de azi reprezintă în primul rând o recunoaștere a importanței domeniului în procesul de asigurare a unei dezvoltări durabile a continentului european. La nivelul Uniunii Europene, cooperarea în domeniul dezvoltării teritoriale şi urbane a avut deseori la bază documentele elaborate anterior la nivelul CEMAT. Rezultatele activităților din Președinția CEMAT sunt deosebit de importante pentru România, în contextul în care la nivel național a fost inițiat un amplu proces de revizuire și adaptare a legislației din domeniulamenajării teritoriului și urbanismului, astfel încât să răspundem necesităților și tendințelor de dezvoltare economică și socială. Intenția de organizarea a celei de a XVII-a reuniune CEMAT a fost promovată și în contextul în care în anul 2019 România va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene, creându-se oportunitatea realizării unei conexiuni între cele două paliere de cooperare în domeniul dezvoltării teritoriale”, a reliefat vicepremierul României.

Tematica de discuţii la București a fost capitalizarea potențialului local prin politici de dezvoltare teritorială în Europa.

„Este un subiect de actualitate, în concordanță cu obiectivele Consiliului Europei și ale CEMAT și în strânsă conexiune cu subiectele tratate în cadrul reuniunilor precedente, desfășurate în Grecia, Rusia sau Portugalia. În momentul alegerii acestui subiect s-a ținut cont și de tendințele și provocările actuale pentru dezvoltarea teritorială și obligația asumată de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, stabilite prin Agenda 2030.

Pentru acest deziderat este foarte importantă colaborarea atât între unitățile administrativ teritoriale, administrație centală și locală, între public și privat, cât și între diverși operatori privați. 

Studiu iniţat de noi arată că există deja o mare varietate de zone funcţionale în Europa. Ca urmare, vedem accept concept să fie prezent în viitoarele exerciţii financiare multianuale de programare a fondurilor europene.

Din acest punct de vedere, ne dorim ca întâlnirea de astăzi să contribuie la Realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcționale cu prezentarea tipurilor de proiecte relevante la nivelul acestor zone și prezentarea rolului democrației teritoriale în eficientizarea activităților de dezvoltare. Cel mai important aspect este că astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cetățenilor noștri, în țările pe care le reprezentăm, să găsim instrumentele cele mai potrivite de dezvoltare într-o societate din ce în ce mai complexă și mai competitivă, ca ei să poată trăi mai bine în localitățile în care aleg să locuiască, indiferent că e vorba de mediul rural sau urban”, a mai spus vicepremierul Paul Stănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here