Biserică monument istoric din Slatina, consolidată şi restaurată cu fonduri europene

Biserica “Sfânta Treime” Slatina, monument istoric, a obţinut fonduri europene pentru consolidare şi restaurare prin intermediul Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, via Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Parohia din Slatina are la dispoziţie aproape şase milioane de lei.

Contractul de finanţarea a fost semnat Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia în 31 august 2017.

„Proiectul se implementează prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară “5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții “5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Prin implementarea proiectului se urmărește crearea unor avantaje competitive la nivel regional prin conservarea și promovarea patrimoniului cultural existent contribuind astfel și la dezvoltarea turismului cultural zonal, precum și la creșterea numărului de vizite la acest obiectiv de patrimoniu”, se arată într-un comunicat al Parohiei „Sfânta Treime” .

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare, valoarea totală fiind de 5.991.710,27 de lei. Finanțarea nerambursabilă din fonduri europene este de 4.998.249,01 de lei. Statul român pune, şi el, la dispoziţie 764.438,08, tot finanțare nerambursabilă, cofinanțarea beneficiarului fiind de 117.605,86 de lei.

Biserica „Sfânta Treime”, fostă Biserica Domnească, a fost construită în perioada 1641-1645, ctitorii lăcaşului de cult fiind Ghenea Brătășanu și soția sa Florica. În anii 1784 și 1886, lăcașul de cult a suferit lucrări de refacere și reparare, pictura din cadrul său datând din anul 1851.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here