Vicepremierul Paul Stănescu: Dezvoltarea durabilă, principala pârghie pentru a stimula creșterea economică

Prezent, marți la conderința „Pentru un viitor sustenabil”, organizat la Palatul Victoria pe tema Strategiei Națională de Dezvoltare Durabilă, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a declarat că dezvoltarea durabilă este principala pârghie pentru a stimula creșterea economică sustenabilă și a implementa proiecte importante pentru țară.

De la prezidiul conferinței la care a participat și premierul României, Mihai Tudose, ministrul Paul Stănescu a mai spus că România, ca țară membră a UE, și-a asumat politicile de dezvoltare, inclusiv cele promovate de Ministerul Dezvoltării, susținând că, din această perspectivă, trebuie avute trei direcții: preocupările sociale, economice și cele privind mediul înconjurător.

„Profit de această ocazie pentru a exprima interesul deosebit al Ministerului pe care il coordonez față de acest demers si vă asigur de cooperarea și implicarea noastră pentru ca România să aibă o Strategie pentru Dezvoltare Durabilă viabilă, coerentă și precisă care să vizeze o dezvoltare policentrică echilibrată în contex european.

Permiteți-mi să încep scurta mea intervenție amintind că la nivelul Comisiei Europeane a fost asumată integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în politicile și inițiativele Uniunii Europeme, având dezvoltarea durabilă ca principiu călăuzitor al tuturor politicilor sale. Prin urmare, România, ca țară membră a UE și-a asumat politicile de dezvoltare, inclusiv cele promovate de Ministerul Dezvoltării. Astfel, avem în vedere cei trei piloni ai dezvoltării durabile: preocupările sociale, economice și cele privind mediul înconjurător.

După cum bine știți, țara noastră s-a angajat să implementeze Obiectivele de dezvoltare durabilă la nivel național prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă Orizonturi 2013-2020-2030 (SNDD). Este evidentă diversitatea domeniilor abordate prin strategie pentru atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă aferente Agendei 2030”, a subliniat Paul Stănescu.

Ministerul Dezvoltării elaborat Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR). Proiectul de lege pentru aprobarea acestei strategii, aflat în prezent în procedură de aprobare parlamentară, are ca scop promovarea coeziunii şi competitivităţii teritoriale, dezvoltarea durabilă şi accesul comunităţilor la oportunităţi de dezvoltare, în conformitate cu valorile fundamentale ale drepturilor omului şi politicile Uniunii Europene.

„Strategia de Dezvoltare Teritorială a României la care fac referire,  stabilește cadrul strategic de dezvoltare a teritoriului României pentru orizontul de timp 2035 necesar pentru sprijinirea și direcționarea procesului de dezvoltare teritorială la nivel național. Aceasta are o contribuție semnificativă la realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare prin fundamentarea politicilor sectoriale și programelor guvernamentale și operaționale și propune o viziune de dezvoltare a teritoriului național pe termen lung (2035).

Am detaliat puțin conceptul Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României nu doar pentru că poate fi un exemplu de bune practici, ci și pentru că am convingerea că, fiind un document asumat de Guvernul României, chiar dacă nu a fost încă aprobat prin lege, trebuie avut în vedere, alături de strategiile sectoriale, în demersul de revizuire a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă, asigurându-se coerența tuturor documentelor strategice și corelarea prevederilor acestora.

Consider, de asemenea, că studiile de fundamentare elaborate în pregătirea Strategiei de Dezvoltare Teritoriala a României constituie o sursă importantă de informații relevante și de actualitate, și vă asigur de faptul că echipa din minister va sprijini demersul de revizuire a Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă atât cu aceste informații, cât și cu analize actualizate pe domeniile de specialitate aferente”, a mai spus, la Palatul Victoria, vicepremierul și ministrul Paul Stănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here