Doi artiști tineri pe simezele Galeriei „Artis” din Slatina: Lucian Prună și Luminița Țecu/VIDEO

În organizarea Muzeului Județean Olt, care a colaborat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, doi tineri artiști plastici, Lucian Prună și Maria Luminița Țecu, au deschis, joi, 16 noiembrie, la Slatina, o expoziție de pictură care a primit aprecieri din partea unor profesioniști în domeniul artelor plastice și din partea organizatorilor.

Evenimentul s-a consumat la Galeria „Artis”, unde Lucian Prună a mai expus în urmă cu câțiva ani și unde Maria Luminița Țecu expune pentru prima oară în viața ei. 

Cei doi autori s-au bucurat de prezența unui public select, iubitor de actul artistic, dar și de cea a unor profesioniști printre care s-au numărat artista plastică Cristina Botez și Cătălin Podoleanu, care le-a fost profesor de arte plastice celor doi autori în vremea când aceștia au fost elevi la Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina.

„Lucian Prună pare că și-a desprins tablourile din pictura flamandă, cu atmosfera intimistă, cu preocuparea extraordinară pentru materialitatea obiectelor pe care le pictează și reprezintă poate o nouă tendință, poate, în secolul 21, un nou realism, o pictură întoarsă cu privirea în timp, spre o tradiție a clarobscurului. Poate că, sufletește, lumea e pregătită să descopere sau să savureze un asemenea gest pictural, deosebit și inedit”, a spus, despre Lucian Prună, Cristina Botez.

Artista s-a exprimat și în legătură cu picturile Mariei Luminița Țecu, în arta căreia vede un soi de expresionism și un mecanism creator care promite o dezvoltare interesantă.

„Ea (Maria Luminița Țecu – n.r.) merge spre un tip de expresionism, temele pe care și le alege țin de o investigare a peisajului într-o manieră foarte-foarte subiectivă, iar nuanțele acestea sunt – am putea spune – un alt tip de clarobscur divizat de ritmuri foarte agitate și frământate, promițând dezvoltare ulterioară foarte-foarte interesantă”, a reliefat Cristina Botez.

Cătălin Podoleanu și-a exprimat emoția profesorului care își vede, peste ani, elevii că îi calcă pe urme în domeniul artistic, amintind momente petrecute împreună cu ani în urmă.

„Este o foarte mare emoție pentru mine să-i văd împreună pe simeze. Dacă pentru mine Lucian nu mai este o surpriză, cunoscându-i activitatea și expozițiile, tot ceea ce el voia să facă, să construiască, să-și consolideze poziția pe piața de artă din România, ei bine, Luminița este marea surpriză și trebuie să recunosc – și-n fața dumneavoastră, dar și față de ea – că sunt extrem de încântat. Față de Lucian, care mi-a fost elev la Istoria artei, Luminița mi-a fost elevă chiar la disciplinele de specialitate, adică în atelier, și la Istoria artei; am muncit acolo și ne-am străduit, cu foarte mare răbdare, la fiecare planșă: uneori cu mai mult entuziasm, alteori cu căutări, cu descurajări câteodată… Lucrurile au fost foarte alambicate, iar din perspectiva asta expoziția din această seară reprezintă, într-adevăr, o încununare pentru ea, iar pentru mine o mare emoție să văd că ea revine la o aptitudine pe care a demonstrat-o, dând dovadă că poate să facă foarte multe lucruri bune, dar nu a ales-o în perioada imediat următoare liceului. Iată că revine la o dragoste a ei – poate puțin cunoscută pentru noi – și reușește să-și găsească, foarte-foarte frumos, un limbaj al ei, articulat undeva între expresionism și clasicism, ceea ce ne face să ne gândim – așa cum spunea și doamna profesoară Botez, că vor mai fi astfel de evenimente. Lucian ne oferă o confirmare a faptului că este unul dintre cei mai importanți artiști din județul Olt și din România, mai ales pentru faptul că a fost identificat de mic de maestrul Traian Zorzoliu.  Mi-a făcut mare plăcere să-l am elev și vă fac o mărturisire cu care și închei: este nespus de important pentru un profesor să vadă că elevii săi merg pe aceeași linie și confirmă. Este nemaipomenit și nu poți să spui decât că ești bucuros că le-ai fost profesor. Cu siguranță, vor face lucruri foarte frumoase”, a vorbit, emoționat, Cătălin Podoleanu, despre foștii săi elevi.

Aprecieri au primit cei doi artiști și din partea șefului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Florian Dumitrescu, dar și din cea a directorului Muzeului Județean Olt, doctorul în istorie Laurențiu Guțică, acesta văzând în cei doi urmașii marilor artiști plastici ai Oltului care au plecat dintre noi.

„Sunt doi tineri extrem de talentați care vin, cumva, și ocupă locurile sfinților picturii oltene, Traian Zorzoliu, Nicolae Truță, Spiru Vergulescu. De aceasta aveam nevoie în ceea ce privește viitorul artei plastice oltene, iar Stoicăneștiul (localitatea de origine a lui Lucian Prună n.r.) și Slatina (unde trăiește Maria Luminița Țecu – n.r.) se înfrățesc astă-seară pe simezele Galeriei «Artis», demonstrând potențialul imens pe care-l are școala artistică slătineană și, de asemenea, munca laborioasă a profesorilor care le sunt îndrumători și care-și desfășoară activitatea aici. Îi înțeleg foarte mult lui Cătălin Podoleanu emoția de a-și vedea discipolii expunând într-o galerie de artă, iar eu sper ca în acela mai scurt timp să devină emuli, adică să-și depășească profesorul”, a spus Laurențiu Guțică.

La final, vizibil sub imperiul emoției, cei doi autori au mulțumit asistenței prezente pentru participare și, cu precădere, organizatorilor evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here