Locuiești în jurul Slatinei? Vezi AICI dacă beneficiezi de pensionarea mai devreme cu 2 ani din cauza poluării

Legea care permite pensionarea slătinenilor și cetățenilor din împrejurimi cu doi ani mai devreme din cauza poluării, inițiată de doi parlamentari de Olt, senatorul Paul Stănescu și deputatul Gigel Știrbu și aprobată de Parlament în vara acestui an, are, de curând, și anexa localităților din jurul Slatinei ai căror cetățeni pot beneficia de efectele ei.

Potrivit unui document al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), localitățile situate pe o rază de opt kilometri față de Slatina ai căror cetățeni pot beneficia de pensionarea mai devreme cu doi ani, în condițiile legii, sunt următoarele:

Bălteni, Brâncoveni, Brebeni, Curtişoara, Găneasa, Ipoteşti, Milcov, Slatina, Piatra-Olt, Pleşoiu, Priseaca, Strejeşti, Teslui, Valea Mare.

Scopul Legii 144/2017 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost acela de a introduce pe lista localităților din zonele afectate de poluarea remanentă datorită extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, și Slatina, precum și localitățile pe o rază de opt kilometri din jurul municipiului-reședință de județ. Potrivit prevederilor legale, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani în aceste zone beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Trebuie însă știut că persoanele care beneficiază deja de pensionarea anticipată parțială în condițiile consacrate de Legea pensiilor nu pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în condițiile noii legi care a modificat Legea pensiilor.

De asemenea, persoanele care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă nu pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, decât dacă renunță la beneficiile pe cale le aduc grupele de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here