Renică Diaconescu, co-inițiator al unei legi care introduce noi posibilități de finanțare a spitalelor

Senatorul PSD de Olt Renică Diaconescu, vicepreședintele Conisiei de sănătate publică din Senat, și-a pus semnătura, ca inițiator alături de alți colegi parlamentari, pe 34 de proiecte legislative până acum. Printre cele mai importante proiecte inițiate se numără și cel care modifică și completează Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii de noi posibilități de finanțare a spitalelor.

Proiectul prevede ca spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății, ca și cele ale ministrelor și instituțiilor publice cu rețea sanitară proprie (cu excepția spitalelor din rețeaua autorităților administrației publice locale), să primească, în completare, bani de la bugetul de stat, de la bugetele locale sau din fonduri comunitare, care vor fi utilizate numai pentru destinațiile care vor fi alocate. 

 

Fonduri vor fi alocate și din surse comunitare, în condițiile implementării unor proiecte aprobate de autoritățile naționale de management.

Finanțări din fonduri naționale sau comunitare se pot acorda spitalelor indiferent de forma lor de proprietate, dar numai în contextul încredințării unei obligații de prestare a unui serviciu de interes economic general, cu respectarea reglementărilor naționale și comunitare în domeniului ajutorului de stat.

„Acest act normativ propune noi abordări în ceea ce privește finanțarea unităților spitalicești. Vorbim de introducerea în legislație a posibilității spitalelor de a accesa fonduri europene pentru a-și finanța activitatea. Apoi ne referim la introducerea conceptului de serviciu public de interes economic general, respectiv la compensarea costurilor ocazionate de prestarea acestui serviciu de către spitale, cu respectarea reglementărilor în domeniul ajutorului de stat”, a declarat Renică Diaconescu.

Proiectul acestei legi a fost adoptat în Senat la sfârșitul lunii trecute, cu unanimitate de voturi, iar acum se află în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here