Condimentul secret din cârnații ardelenești. Foarte puține gospodine știu asta și îl folosesc

Rețeta clasică de cârnați ardelenești include carne macră și carne grasă într-un procent de 80% cu 20%. Pentru carnea macră se folosește pulpă de porc. La carne se adaugă 100g usturoi pisat, 100g sare, 20g piper negru măcinat mare și 10g cimbru mărunțit. Se lasă la uscat două trei zile, după care  se afumă și se păstrează la loc răcoros. Ingredientul secret este cimbrul mărunțit.

La români, pe masă tradițională de Crăciun, porcul este rege. Între acestea se află și gustosii cârnați de casă.

Ingrediente (25 cârnați):

  • 3 kg carne porc mai grasă
  • 1,5 kg carne vită
  • 3 căpățâni usturoi
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 2 linguri boia dulce
  • 1 lingură boia iute
  • 1 linguriță piper
  • sare grunjoasă
  • ½ linguriță ienibahar
  • mate de porc

Mod de preparare:

Cureți mațele și le speli. Le razuiesti cu dosul unui cuțit sau cu o lingură de lemn, dar ai grijă să nu le rupi. Separat, dizolvi o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă. Tăi carnea de porc și de vită bucăți mici, o toci și o pui într-un vas. Pisezi usturoiul, îl freci cu un praf de sare, torni puțînă apă și omogenizezi. Adaugi mujdeiul peste carne și toate condimentele, mai puțîn sarea. Amesteci și pui treptat din saramură, frământând bine. Lași să se aromatizeze peste noapte.

Montezi palnia de cârnați la mașînă de tocat și umpli mațele. Ai grijă să nu fie prea îndesați, pentru că în momentul în care se usucă se pot sparge. Când termini, îi lași atârnați câteva ore în bucătărie să se usuce, apoi îi scoți pe balcon și îi înșiri pe sârmă, să se zvante la rece.

Sursa: culinar.bzi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.