Județul Olt ocupă locul doi pe țară, pe acest an, la producțiile înregistrate la mai multe produse agricole, printre care se numără culturile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță. Potrivit conducerii Direcției pentru Agricultură Olt, 2017 este cel mai bun an agricol din ultimul deceniu.
Producția medie înregistrată în Olt la grâu în acest an a fost de 5,8 tone/hectar, ceea ce înseamnă o cantitate totală de 715.140 de tone adunată de pe suprafața totală de 123.300 de hectare, potrivit statisticilor Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Olt.
Datele statistice mai arată că la porumb a fost înregistrată o producție totală 660.204 tone la o suprafață de 97.788 de hectare, rezultând o producție medie de 6,75 tone/hectare, în vreme ce floarea-soarelui, cultivată pe 67.880 hectare, a dat o producție de 234.186 de tone, cu o producție de 3,45 hectare/hectar.
La orz producția totală a fost de 85.920 de tone, rezultând o producție medie de 5,37 tone/ha, orzoaica de toamnă a totalizat 4126 de tone la o suprafață de 917 ha, orzoaica de primăvară – 8.250 tone strânse de pe 2.500 ha, iar la rapiță, cultivată pe suprafața de 28.880 de hectare, a fost obținută o cantitate totală de 94.974 tone (3,28 tone/ha).
La celelalte culturi, situația arată astfel: ovăz de primăvară – 12.344 tone (producția medie: 2,1 tone/ha); sorg – 3.300 tone (3 tone/ha); orez – 6.547 tone (5,2 tone/ha); mazăre – 13.630 tone (2,90 tone/ha); fasole – 3.600 tone (1,80 tone/ha), soia – 5.592 tone (2,80 tone/ha), cartofi – 32.160 tone (19,65 tone/ha), tomate – 78.936 tone (32 tone/ha), ceapă – 9.180 tone (12 tone/ha), varză – 59.156 tone (39,64 tone/ha), ardei – 32.800 tone (20 tone/ha), pepeni verzi – 34.890 tone (30 tone/ha), plante de nutreț – 223.300 tone (16,96 tone/ha), vie – 54.326 tone (7,8 tone/ha), fructe – 13.533 tone (4,06 tone/ha).
„Am avut un an foarte bun, de fapt cel mai bun an agricol din ultimul deceniu, ceea ce propulsează județul Olt pe locul doi pe țară ca producție la principalele culturi. Vorbim de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, dar avem rezultate bune și la alte produse”, a declarat, pentru OLT-ALERT, directorul DAJ Olt, Ion Anuța.