Fost primar de oraș, actualmente consilier local, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fosta primăriță a orașului Cernavodă, Mariana Mircea, în prezent consilier local în același oraș, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

În perioada decembrie 2010 – martie 2012, Mariana Mircea, în calitate de primar al orașului Cernavodă, în exercitarea atribuțiilor, a atribuit în mod preferențial și cu încălcarea dispozițiilor legale în materie, unor societăți comerciale agreate, mai multe contracte de achiziții publice (reparații, renovări ale unor clădiri ce aparțin unor instituții publice, construcția unor fântâni arteziene, etc.).

În același context, în scopul de a favoriza diverse firme, fosta primăriță a creat premisele atribuirii directe a contractelor de achiziție, dând dispoziții subordonaților să fragmenteze lucrările sau serviciile contractate, astfel încât să nu fie depășit pragul valoric de 15.000 euro prevăzut de dispozițiile art. 19 din OUG nr. 34/2006.

Ulterior, inculpata a semnat aceste contracte, a aprobat recepția lucrărilor/serviciilor contractate și a dispus plata acestora (în unele cazuri lucrările nu au fost realizate conform proiectului).

„Urmarea acestor demersuri infracționale a fost prejudicierea patrimoniului orașului Cernavodă cu suma totală de 1.078.384 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firmele care au contractat lucrările în condițiile de mai sus, reprezentând sumele încasate”, susțin procurorii DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile ce aparțin inculpatei.

Primăria municipiului Cernavodă s-a constituit parte civilă cu suma de 1.078.384 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here