Fostul consilier județean Dobrică l-a „îngropat” pe Zgonea: Acord de recunoaștere la DNA

Sursa foto: Gazeta de Buzău

Dumitru Dobrică, fost consilier judeţean din Buzău, trimis în judecată după ce i-ar fi dat fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea peste 62.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor excursii şi cheltuieli privind construirea unei case de vacanţă, a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În acest dosar, cercetările continuă în cazul lui Valeriu Zgonea, potrivit DNA.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, inculpatul Dumitru Dobrică i-a promis lui Valeriu Zgonea, președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României și totodată vicepreședinte al PSD, foloase necuvenite pentru a-l determina să intervină pe lângă funcționarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influență, în vederea numirii unei rude a primului într-o importantă funcție publică.

„Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”, se arată în ordonanța procurorilor DNA.

În prezența avocatului, Dobrică Dumitru Dobrică a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia. Este vorba de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dumitru Dobrică va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de de 60 de zile, în cadrul Primăriei orașului Pătârlagele, județul Buzău, sau Primăriei orașului Nehoiu, județul Buzău.

„Față de inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan, procurorii anticorupție desfășoară în continuare acte de urmărire penală”, mai arată procurorii anticorupție.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpatul Dumitru Dobrică, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, a fost trimis Tribunalului Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here