Funcționarii instituțiilor publice din Olt vor lua lecții de acordare a primului ajutor

Voluntariatul este un factor important în crearea unei pieţe europene competitive a muncii şi, totodată, în dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale, precum şi pentru creşterea solidarităţii sociale. Din aceste considerente, prefectul de Olt, Petre Neacșu, a inițiat, în colaborare cu mai multe instituții, un proiect în cadrul căruia funcționarii publici din județ vor urma un program în care vor învăța cum poate fi acordat primul ajutor în cazul unor situații de urgență.

Considerând că parteneriatul inter-instituțional poate conduce la eficientizarea activităților specifice voluntariatului, ca sursă de dezvoltare a bunăstării sociale, prefectul județului Olt a inițiat, în colaborare cu Consiliul Județean Olt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt și Crucea Roșie – Filiala Olt, un proiect, denumit generic VOLUNTAR (Voință – Operativitate – Liniște – Unitate – Normalitate – Tenacitate – Ajutor – Responsabilitate), se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Olt.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă parcurgerea unor programe de pregătire, în mod voluntar, de către angajații instituțiilor publice din județ cu privire la utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor în caz de cutremure de pământ, inundații, alunecări de teren, incendii sau la apariția unor urgențe medicale (fracturi, leșin, hemoragii etc), atunci când primele minute pot fi cruciale în salvarea unui om, implicarea în acțiunile de popularizare a mesajului preventiv și implicarea în acţiunile de ajutor umanitar.

„Considerăm că, după parcurgerea acestor programe, angajații instituțiilor publice vor fi pregătiți să ofere, în mod voluntar, un prim ajutor persoanelor aflate în dificultate, până la sosirea echipajelor specializate de intervenție. Primul ajutor reprezintă o serie de tehnici medicale simple pentru salvarea vieții, pe care un om obișnuit poate fi antrenat să le folosească în situații de urgență medicală, înainte de intervenția tehnicienilor în urgențele medicale sau a doctorilor”, se mai precizează în comunicatul prefecturii.

Munca în folosul celorlalți, împărtășirea valorilor voluntariatului și promovarea acestuia reprezintă o expresie a cetățeniei active, a solidarității și responsabilității sociale, este de părere prefectul Silviu Neacșu.

Prima acțiune a proiectului se va derula marți, 9 ianuarie, începând cu ora 9.00, chiar la Prefecturii Olt, ai cărui funcționari vor lua primele lecții de acordarea a primului ajutor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here