Efectele cazului polițistului-pedofil: Carmen Dan îl demite pe șeful Poliției Române

Ministrul de interne, Carmen Dan, a anunțat marți că propune demiterea șefului Poliției Române, Bogdan Despescu, nemulțumită fiind de reacția și atitudinea în cazul suspectului pedofil angajat de mai mulți ani în Poliție. Decizia îi aparține însă premierului Mihai Tudose. Ministrul a cerut, totodată, mai multor altor șefi din Poliție, printre care șeful Serviciului Omoruri, Radu Gavriș, „să facă un pas în spate”.

Cătălin Ioniţă, chestorul-șef al Direcției Generale Anticorupție, îi ia locul lui Bogdan Despescu pentru următoarele şase luni.

Ministrul a dat însă de înțeles că premierul ar putea refuza propunerea de demitere a șefului Poliției și înlocuire a lui cu actualul șef al DGA. „Dacă va fi împuternicit (Cătălin Ioniță – n.r.), repet: dacă va fi împuternicit, noul șef al Poliției Române anunț de pe acum că am mari așteptări. La fel au și oamenii din sistem și cetățenii care au încredere în Poliția Română”, a spus Carmen Dan.

„Aștept ca șeful Serviciului Omoruri să facă un pas în spate, așa cum aștept să facă acest pas și șeful de la controlul intern de la Brigada Rutieră, așa cum aștept ca toți cei care vor mai fi evidențiați ca fiind responsabili în cursul anchetei și verificărilor să se pregătească să plece”, a avertizat ministrul de interne.

Radu Gavriș, șeful Serviciului Omoruri, a criticat într-un interviu pentru Digi24 intenția puterii de a aduce modificări codurilor penale, astfel încât imaginile de pe camerele de supraveghere să nu mai poată fi folosite ca probe.

Carmen Dan s-a declarat total nemulțumită de explicațiile primite de la Poliție în cazul agentului suspectat de pedofilie, a criticat „abordarea superficială” a cazului și lipsa de asumare din partea celor care sunt responsabili.

Polițistul de la Rutieră, filmat într-un lift din Drumul Taberei având un comportament neadecvat față de doi minori, este suspectat în 15 alte cazuri de agresiune sexuală.

Ministrul Carmen Dan a criticat și modalitatea de testare a polițiștilor, nemulțumită că problema testelor psihologice care nu mai sunt corespunzătoare este adusă în discuție abia acum, după ce ani de zile s-a mers pe principiul „las’ că merge şi aşa”, iar în prezent vina pentru faptul că în sistem au intrat oameni cu devieri comportamentale este dată pe superficialitatea testărilor.

Carmen Dan a dezvăluit, totodată, că a constatat „cu stupefacție” că se folosesc teste psihologice „fără licențe”.

„Am constatat că, până în prezent, nimeni dintre șefii acestui polițist nu a înțeles să-și asume o responsabilitate pentru modul cum acesta, deși era suspect de mai multe fapte de acest fel, încă din 2009, a fost menținut în Poliție”, a spus Carmen Dan, precizând că, de altfel, faptele din dosarul din 2009 deja s-au prescris.

„Considerând că Poliția are nevoie de o recâștigare a încrederii cetățenilor și de o rezolvare rapidă a acestor probleme, am transmis mai devreme premierului propunerea de schimbare din funcție a șefului Poliției Române, Bogdan Despescu. Am cerut împuternicirea pe șase lui a chestorului principal Cătălin Ioniță, șeful DGA, acesta având un mandat explicit de a finaliza diagnoza de sistem cerută ieri”, a anunțat Carmen Dan într-o conferință de presă.

Ministrul a cerut serviciilor de resurse umane să aibă curajul de a sesiza cazurile de devieri comportamentale și de a lua măsuri ferme, inclusiv în cazul polițiștilor care au probleme cu alcoolul sau își bat soțiile. „Mă refer la cei cercetați pentru violențe, care au probleme cu consumul de alcool, își bat soțiile sau au comportamente sociale care nu pot fi tolerate din partea unor oameni care reprezintă autoritățile statului în fața cetățenilor”, a punctat Carmen Dan.

Ministrul și-a cerut scuze față de cei care și-au pierdut încrederea în urma scandalului din Poliție și a explicat și de ce nu a ieșit încă de luni cu o comunicare publică: a fost preocupată să culeagă ea însăși informațiile pe care ar fi trebuit să i le pună la dispoziție „cu celeritate” șeful Poliției române a cărui demitere o propune.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here