Comisia Europeană, replică DURĂ pentru Dragnea și Tăriceanu. „Suntem foarte bine informați!”

Modificarea legilor justiției agită din nou apele la Bruxelles. Comisia Europeană a reacționat la afirmațiile președinților celor două camere ale Parlamentului din România, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, care au transmis joi seară o scrisoare către Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, în care au susținut că oficialii europeni nu sunt bine informați în ceea ce privește modificarea legilor justiției și a Codurilor penale.

„Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar și societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, se arată într-un răspuns remis de forul comunitar televiziunii Digi24.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele instituției, Franz Timmermans, au transmis ieri o declarație comună extrem de dură prin care cereau României să regândească legile justiției.

”Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene. (…) Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces”, se arăta în declarația comună.

Într-o replică acidă, liderii celor două partide din coaliția de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au afirmat că îngrijorările oficialilor de la Bruxelles privind lipsa de transparenţă şi de consens mai larg în dezbaterea despre legile justiţiei și despre modificarea codurilor penale sunt „cel puţin surprinzătoare”.

Sursa: B1TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here