Guvernul Dăncilă a trecut fără emoții de Parlament. Miniștrii depun jurământul la ora 19:30

Al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din 2016 a fost învestit astăzi, fără emoții. Avea majoritatea asigurată. Miniştrii Cabinetului condus de Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru în România, au fost audiaţi dimineaţă în comisiile Parlamentului, iar după-amiază, de la ora 15:00, a fost convocat plenul reunit pentru învestirea Guvernului. În discursul său din fața parlamentarilor, Viorica Dăncilă a făcut un lung şir de promisiuni, multe dintre ele aceleaşi pe care le-au făcut şi predecesorii săi: vom avea 350 de kilometri de autostradă până în 2020, salariul minim va urca la 300 de euro, iar tinerii se vor întoarce acasă. 

Administrația prezidențială anunță că președintele va semna decretele de numire a miniștrilor în funcție, iar ceremonia pentru depunerea jurământului va avea loc la Palatul Cotroceni, la ora 19:30.

Anterior, în cursul după-amiezii, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu i-au trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îl anunțau că au majoritatea necesară în Parlament pentru învestirea Guvernului (votul nu avusese încă loc, încă erau audieri – n.r.) și îi cereau să accelereze procedurile pentru ca noul executiv să-și intre în atribuții chiar din data de 29 ianuarie.

Guvernul Dăncilă a fost votat de Parlament. Din informațiile Digi24, s-au înregistrat 282 de voturi „pentru”, 136 voturi „împotrivă” și o abținere. Practic, Guvernul Dăncilă a primit cu 49 de voturi peste necesarul de 233.

Numărul total al parlamentarilor prezenţi a fost 429, iar numărul total de voturi exprimate a fost 419.

Voturile în plus obținute de Guvernul Dăncilă probabil au venit de la parlamentarii UDMR (30 de aleşi), de la minorități (17 aleși) și neafiliați (12 aleși), în condițiile în care UDMR a anunțat că votează învestirea, iar minoritățile nu au dat o indicație precisă, lăsând la alegerea fiecărui parlamentar cum votează.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here