Bărbat din Olt, ARESTAT după ce a înșelat oameni din 17 țări cu zeci de mii de euro/ Cum a reușit

Un bărbat de 35 de ani din localitatea Spineni, Olt, Constantin Daniel Luță, a fost arestat preventiv, joi, pentru 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată. Inițial, el și alte două persoane fuseseră reținute sub acuzația că au înșelat persoane din nu mai puțin de 17 state, respectiv Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia și Rusia.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Constantin Daniel Luță, Constantin Marian Gonț şi Robert Claudiu Chiran, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014-2016, a fost constituit un grup infracțional organizat, printre alţii, de către inculpatul Constantin Daniel Luță, la care au aderat şi inculpaţii Constantin Marian Gonț şi Robert Claudiu Chiran, precum şi alte persoane, cu scopul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică, constând în postarea de anunțuri fictive pe site-uri de specialitate privind vânzarea unor bunuri având drept consecință prejudicierea personelor care au plătit prețul produselor la care se refereau anunțurile de vânzare.

Procurorii DIICOT au reţinut că, începând cu luna decembrie a anului 2014, membrii grupului infracţional au introdus pe site-uri specializate anunțuri de vânzare a unor bunuri nedeținute (telefoane mobile, utilaje agricole, cărucioare de copii, aparate electrocasnice) determinând și prin corespondența purtată prin e-mail persoane interesate de achiziționarea acestor bunuri să plătească în conturile bancare deschise în acest scop sume de bani, ulterior nefiindu-le livrate bunurile plătite.

„Se reţine că în cadrul grupului infracțional organizat, Luță Constantin Daniel a avut rolul de a racola persoane dispuse să deschidă conturi la unităţi bancare din Polonia, în care urmau să fie virate sume de bani de către persoanele interesate să achiziționeze bunurile la care se refereau anunțurile fictive postate pe site-urile de specialitate, urmând ca sumele de bani virate în aceste conturi să fie transferate către conturi bancare «colectoare» deschise la unităţi bancare din România de către persoane racolate”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii Constantin Marian Gonț şi Robert Claudiu Chiran au deschis conturi bancare punând la dispoziția lui Constantin Daniel Luță datele necesare accesului, prin internet banking, în respectivele conturi de unde au fost transferate sumele de bani, precum şi a datelor conturilor bancare în care au fost transferați banii și a cardurilor atașate acestora prin folosirea cărora au fost efectaute retrageri de numerar de la ATM-uri.

Prin activitatea infracțională, membrii grupării au prejudiciat persoane din Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia și Rusia.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională  este de peste 72.000 de euro.

Miercuri, procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești au efectuat 14 percheziții domiciliare, în județele Argeș, Vâlcea, Teleorman și Olt, ocazie cu care  au fost ridicate 3 laptopuri, 2 HDD-uri, 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 4 memory-stick-uri, o tabletă, un token, un card bancar, 2.300 de euro și 7.500 de lei.

La acțiune au participat și ofiţeri de poliţie din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Vâlcea și Teleorman, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș, precum și jandarmi.

În cursul zilei de joi, inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunere de luare a măsurii arestării preventive, pe o durată de 30 de zile. Măsura a fost luată împotriva olteanului Constantin Daniel Luță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here