CUTREMUR la DIICOT după dezvăluirile lui Tolontan. Parchetul General intră pe fir în dosarul rețelei de prostituție protejate de polițiști și procurori

Dezvăluirile incendiare din dosarul rețelei de traficanți protejate de polițiști, procurori și înalți funcționari ai statului, făcute de jurnaliștii de la Tolo.ro, nu rămân fără ecou.

Joi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a dispus efectuarea de verificări la DIICOT în legătură cu instrumentarea dosarului de prostituţie cu minore în care apare numele unui procuror militar, raportul acestor verificări fiind trimis la Inspecţia Judiciară cu privire la posibile abateri disciplinare sau încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Astfel, Augustin Lazăr a dispus efectuarea de verificări în legătură cu aspectele semnalate în mass-media privind dosarul nr. 719/D/P/2005 de la DIICOT, în care s-a dat o sentinţă definitivă în instanţă, precum şi un dosar disjuns din această cauză, potrivit unui comunicat al Parchetului General (PG).

Este vorba de cazul chinezilor care au sechestrat și traficat în 2004-2005 fete din România, unele dintre ele minore. Centrul grupării organizate era restaurantul “Shanghai”, frecventat de poliţişti, procurori, inspectori de la Garda Financiară şi chiar de fratele actualului director al SIE, Silviu Predoiu, care au recunoscuţi din planşe fotografice de către fetele sechestrate.

Potrivit investigației celor de la Tolo.ro, printre persoanele recunoscute în planşele fotografice se află şi procurorul militar Felician Marius Olteanu, în prezent şef al Secţiei de Urmărire Penală la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.

“Referitor la actele de urmărire penală apărute în mass-media, din verificările efectuate a rezultat că acestea se regăsesc în integralitatea lor în cuprinsul dosarului judecat de Secţia I Penală a Tribunalului Bucureşti, care a avut ca obiect rechizitoriul nr.719/D/P/2005 al DIICOT – Structura Centrală. Cu privire la activitatea de urmărire penală desfăşurată în dosarul disjuns, s-a constatat că soluţia adoptată de către procurorul de caz a fost fundamentată doar pe analiza şi interpretarea probatoriului administrat în dosarul nr.719/D/P/2005. În concret, din examinarea actelor aflate la dosar a rezultat că nu s-au administrat alte probe în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt, în raport cu persoanele şi infracţiunile pentru care s-a dispus disjungerea cauzei. Totodată, s-a constatat că în cauză a intervenit prescripţia răspunderii penale în raport cu faptele cercetate, motiv pentru care nu sunt aplicabile dispoziţiile art.335 Cod procedură penală”, se arată în comunicatul Parchetului General.

“În ceea ce îl priveşte pe magistratul militar la care s-au referit relatările din mass-media, a rezultat că numele acestuia apare menţionat doar în cadrul procedurii de recunoaştere după planşa fotografică efectuată în dosarul nr.719/D/P/2005, fiind identificat de către una dintre victimele traficului de persoane ca fiind un bărbat despre care i s-a spus că este poliţist şi pe care l-a văzut o singură dată, în restaurantul Shanghai din Bucureşti, în compania unuia dintre inculpaţi, luând masa. Din examinarea celor două dosare, a rezultat că procurorul militar nu a avut vreo calitate în procesul penal şi nici nu au rezultat alte aspecte referitoare la el, cu excepţia celor mai sus arătate”, precizează PG.

Având în vedere rezultatul verificărilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus – în conformitate cu dispozițiile art.45 alin.2 din Legea nr.317/2004 – trimiterea Raportului întocmit de Serviciul de îndrumare și control la Inspecția Judiciară pentru a aprecia cu privire la posibila săvârșire în acest context a unor abateri disciplinare sau încălcări ale Codului Deontologic al judecătorilor și procurorilor, menționează comunicatul citat.

Sursa: B1TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here