„Statul paralel” ar putea ajunge subiect de anchetă în Parlament

Parlamentarii au născocit O nouă comisie care are cu ambiţiosul scop de a deconspira existența statul paralel. Constituirea ei este propusă în raportul final al altei comisii parlamentare, cea privind alegerile prezidenţiale din 2009. Proiectul e sprijinit de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a avertizat în repetate rânduri că statul paralel există în politic, în economie, justiţie şi chiar media.

Noua comisie parlamentară de anchetă ar trebui înființată „pentru verificarea implicării unei grupări metastatale în controlul abuziv, nelegal şi nedemocratic asupra vieţii politice, economice şi sociale din România, precum şi asupra înfăptuirii actului de justiţie, în perioada 2004 -2017”, potrivit raportului Comisiei de pentru alegerile prezidențiale din 2009.

„Gruparea metastatală e ceea ce vorbesc eu de multă vreme, e statul paralel pe care îl vedem peste tot: în Parlament, partide, media, economie, justiție. Eu cred că nu putem să ne facem că plouă, că nu vedem ce se întâmplă cu anomaliile care s-au întâmplat în România. Că o să facem o comisie sau șapte nu știu, dar nu cred că trebuie să rămânem impasibili la realitatea asta deformată care s-a accentuat în România, și vedem că ies la suprafață informații din ce în ce mai îngrijorătoare”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu în weekendul care a trecut.

Noua comisie ar urma să aibă puteri sporite. Atât PSD, cât şi ALDE susţin modificarea legii, astfel încât nimeni să nu poată refuza audierea la o comisie a Parlamentului.

„Orice persoană este obligată să se prezinte în fața comisiei de anchetă. În cazuri excepționale, și doar cu acordul comisiei de anchetă, persoana citată poate să răspundă în scris formulând informațiile solicitate. Refuzul persoanelor citate de către comisia de ancheta de a se prezenta la audieri constituie infracțiune”, a detalia Oana Florea, președinta Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Astfel, situaţii precum cea în care şefa DNA sau fostul prim-adjunct al SRI refuză să vină la audieri în Parlament nu ar mai exista.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here