Superimunitate pentru judecătorii CCR. Proiectul a fost adoptat de Senat

Senatorii au votat miercuri un proiect care le acordă judecătorilor Curții Constituționale ceea ce presa numește o „superimunitate”, informează digi24.ro. Proiectul de lege adoptat prevede că un judecator CCR nu poate fi urmărit penal, reținut sau trimis în instanță fără încuviințarea colegilor săi.

Propunerea legislativă a deputatului minorităţilor sârbe, Adnagi Slavoliub, prin care judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) ar urma să beneficieze de imunitate sporită, a fost adoptată de Senat, cu 81 voturi „pentru”, 19 voturi “împotrivă” şi patru abţineri. Astfel, judecătorii CCR nu mai pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată, decât cu încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor CCR, mai arată digi24.ro.

Actul normativ prevede că pentru reținerea, arestarea, percheziția unui judecător al CCR este nevoie de votul a cel puțin două treimi dintre cei nouă judecători ai Curții.

La fel se va întâmpla și pentru trimiterea în judecată. Chiar dacă este condamnat în primă instanță, un judecător CCR ar urma să-și continue activitatea și să rămână în funcție, dacă decizia de suspendare a sa nu este luată tot prin votul a două treimi dintre colegii săi.

Dar nu sunt singurele privilegii de care ar urma să aibă parte judecătorii CCR. De exemplu, dacă un judecător a fost numit pe un rest de mandat mai mic de cinci ani al unui coleg, el poate fi ales pentru încă un mandat întreg (nouă ani). De asemenea, după expirarea mandatului un judecător al CCR poate deveni avocat sau notar fără a mai da examen și beneficiază de o pensie specială consistentă.

Proiectul a fost iniţiat de grupul minorităţilor, iar Senatul este cameră decizională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here