„Încuratul Cailor de Sân’ Toader” a adunat, la Brâncoveni, peste 2.000 de spectatori. Primarul Ion Cheroiu: A fost o sărbătoare reușită/FOTO

Ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, sărbătoarea „Încuratul Cailor de San’ Toader” de la Brâncoveni a adunat, sâmbătă, peste 2.000 de spectatori, dintre care foarte mulți crescători și iubitori de cai, dar și oficialități ale județului. Primarul comunei, cel care, în 2009, a reînviat această sărbătoare milenară, uitată o bună perioadă de timp, s-a arătat mulțumit de derularea evenimentului, despre care a spus că a fost o reușită.

Printre invitații speciali la sărbătoare s-au numărat președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, vicepreședintele Virgil Delureanu, deputații Marius Iancu și Dan Ciocan.

De asemenea, nu au lipsit șefii mai multor instituții publlice, precum Adrian Bărbulete (Inspectoratul Școlar Județean), Iulian Smarandache (Casa Județeană de Pensii), Gheorghe Neacșa (Garda de Mediu), Cristian Ungureanu (Inspectoratul Teritorial de Muncă), Florian Dumitrescu (CJCPCT Olt) primarul comunei Pârșcoveni etc.

La competițiile evenimentului, respectiv tracțiune buștean, cel mai frumos cal și cea mai frumoasă trăsură trasă de ponei, s-au înscris peste 30 de participanți, atât din Olt, cât și din zonele limitrofe județului. Câștigătorii celor patru probe cu caii au fost următorii:

Tracțiune buștean (gazde): Iulian Neagu (premiul I), Mărin Cristian Florea (locul II) și Iulian Danciu (locul III).

Tracțiune buștean (oaspeți): Nicolae Dumitra, din Enoșești (premul I), Lucian Năstase, din Valea Mare (premiul II) și Claudiu Mihai, din Slătioara (locul III).

Premiul pentru cel mai frumos cal a fost acordat lui Dragoș Dumitrescu, din județul Teleorman, iar premiul pentru cea mai frumoasă trăsură trasă de ponei i-a revenit lui Solomon Butoi, din Balș.

După-amiază, pentru că „Încuratul Cailor de San’ Toader” a coincis cu sărbătoarea Dragobetelui, autoritățile locale au organizat și un spectacol folcloric intitulat „Dragobetele sărută fetele” și susținut de Ansamblul „Doina Oltului” din Slatina, în cadrul căruia au evoluat îndrăgiții interpreți de muzică populară Carmen Budulan, Neta Soare, Cătălin Bărbulescu, Maria Ghinea, Vasilica Dinu, Ion Creţeanu, dar și de ansamblul local „Mugurașii Brâncovenilor”.

„A fost o sărbătoare foarte reușită din toate punctele de vedere, iar vremea a ținut, și ea, cu noi. «Încuratul Cailor de Sân’ Toader» este o manifestare tradiţională foarte importantă pentru noi și care are drept scop păstrarea şi promovarea tradițiilor, cu precădere acest obicei cu cai, foarte potrivit localității noastre, cu oameni crescători și iubitori de cai și unde, în prezent, există 120 de cai”, a declarat primarul Ion Cheroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here