ITM Olt: Ce obligații au angajatorii față de angajați în perioadele cu temperaturi extreme

În conformitate cu prevederile O.U.G. nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, atunci când temperaturile scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

 1. a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 – 1 litru de persoană pe schimb;
 2. b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
 3. c) asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile sus menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

 1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
 2. b) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

 1. a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
 2. b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
 3. c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

În perioada 26 februarie 2018 și atât timp cât se vor înregistra temperaturi scăzute, inpectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, vor efectua verificări în teren, pentru a asigura respectarea prevederilor  ordonanței sus-menționate.

Cei mai expusi temperaturilor scăzute sunt lucrătorii care își desfășoară activitatea în următoarele domenii:

 • pază și protecție;
 • salubritate;
 • comerț ambulant în piețe și târguri;
 • întreținerea drumurilor;
 • spălătorii auto.

Nerespectarea prevederilor prezentei ordonanțe constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here