CCR: Mandatele de interceptare pe siguranţă naţională, restricţionate

Curtea Constituţională a admis parţial excepția de neconstituționalitate în cazul Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, în forma anterioară modificării, precum și în cazul articolului 13 din același act normativ, în forma în vigoare.

Judecătorii CCR au stabilit că o partea a unui articol de lege în baza cărora se eliberează mandatele de interceptare pe siguranţă naţională este formulată prea vag, fapt ce poate duce la abuzuri, informează B1 TV.

Singurul judecător care a votat împotriva acestei decizii a fost Livia Stanciu.

CCR a declarat neconstituţional art. 3, lit. f) din Legea 51/1991, care prevede că: ”Constituie amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei urmatoarele: subminarea, sabotajul sau orice alte actiuni care au ca scop inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului ori care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau pot aduce atingere capacitatii de aparare ori altor asemenea interese ale tarii, precum si actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor necesare bunei desfasurari a vietii social-economice sau apararii nationale”.

Sesizarea CCR a pornit de la omul de afaceri Beniamin Rus, patronul firmei „Selina” din Oradea. El a susținut că probele obţinute prin interceptări pe mandate de siguranţă naţională nu ar trebui folosite în dosarele penale.

CCR a respins această solicitare.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here