Primăria Piatra Olt, afaceri păguboase cu firme suspecte/ Primarul dă din colț în colț/ Plăți pentru lucrări neefectuate

Primăria Piatra Olt a demarat, anul trecut, un proiect de peste 1,2 miliarde de lei vechi din bugetul local care, deși n-a fost dus la capăt de executant, de câtva timp se fac presiuni inimaginabile pentru ca acesta să își încaseze banii. Primarul orașului, Tudor Udrescu, dă din colț în colț și caută soluții „care să fie acceptate de toată lumea”. Asta în condițiile în care contractul prevede, negru pe alb, că plata se face la 60 de zile de la recepția finală a lucrărilor.

Este vorba de proiectul de modernizare a parcului din zona sediului primăriei, a cărui documentație tehnico-economică a fost aprobată prin Hotărârea Locală nr. 45/27.04.2017, cu o valoare totală calculată la peste 1,7 miliarde de lei vechi (175.376 000 lei). Proiectul a fost urcat pe SEAP și, după două încercări, s-a prezentat o firmă din Bradu, județul Argeș. S-a semnat contractul și, în septembrie, s-a dat drumul la lucrări. Care au încetat la scurtă vreme. În ciuda acestui fapt, executantul vrea să fie plătit. Și se pare că are și un aliat de partea lui, în persoana primarului Tudor Udrescu. Contactat de OLT-ALERT, edilul a negat că ar avea o astfel de implicare.

„Proiectul este blocat, aștia nu au terminat (lucrările – n.n.) în conformitate cu contractul, și acum chiar suntem într-un blocaj. Contractul avea o perioadă de trei luni, din septembrie până pe 7 decembrie, cred. Și acum suntem într-o fază din asta urâtă. Eu le-am sugerat să meargă pe instanță, aici n-o să meargă pentru că nu au respectat contractul. Am întrebat și la prefectură, și la consiliu, juriștii: ce facem? Nu îmi dă nimeni nici un indiciu, și atunci singura soluție e să meargă pe instanță. Aici suntem vreo cinci, șase care suntem implicați și fiecare are drept de veto. Unul spune că nu se face, ceilalți se supun. Deci nu poate să facă presiune nimeni. Presiuni fac ei, ca să le dăm banii, dar nu…”, a declarat primarul orașului.

Cu toate acestea, deși contractul prevede clar că plata se face doar la 60 de zile de la recepția finală a lucrărilor, primarul caută soluții.

„Dintr-un miliard două sute cincizeci au făcut vreo patru sute șaisezi, șapte zeci (mii lei vechi – n.r.) care sunt confirmate de diriginte (dirigintele de șantier – n.r.). Deci lucrările au fost făcute în procent de 35 – 40%. În noiembrie ei au cerut rezilierea contractului, că au văzut că nu pot să termine. Eu sunt implicat în chestiunea asta ca să nu rămân blocat cu proiectul, dar, repet, nu am găsit soluția care să fie acceptată de toată lumea”, a precizat Udrescu.

Care soluție? Ca cineva dintre subordonați să dea verde la un soi de recepție, fără de care nu se poate face nici o plată.

„Contabilul șef, Emilian Păun, nu vrea să semneze ordinul de plată, pentru că îi este frică, deoarece contractul ferm spune că plata se face numai și numai după recepția finală. În această situație, primarul face presiuni să se facă o recepție, dar asta nu se poate face că nu au fost terminate lucrările. Când vine reprezentantul firmei, este trimis de primar peste noi, să rezolvăm situația”, ne-a declarat, sub rezerva anonimatului, un funcționar al primăriei.

Nu ar fi pentru prima oară când primarul din Piatra Olt ar ordona să se facă plăți pe lucrări neefectuate. În 2016, el a fost prins de Curtea de Conturi a României cu un prejudiciu de aproape un miliard de lei vechi. Mai precis, este vorba de 960.000 de lei. 

Auditorii externi au dispus atunci „luarea de măsuri pentru extinderea verificărilor asupra tuturor obiectivelor de investiţii pentru care au fost efectuate plăţi în perioada 2013-2015, stabilirea întinderii prejudiciului produs ca urmare a decontării unor categorii de lucrări neexecutate în cantităţile înscrise în situaţiile de plată, stabilire persoanelor răspunzătoare şi recuperarea acestuia”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.