Fenomen meteo neobişnuit în România: Ninsoarea portocalie/FOTO

Sursa foto: realitatea.net

Ne așteaptă de două zile de iarnă autentică în mare parte din ţară. A intrat deja în vigoare prima atenţionare, codul galben de ninsoare şi viscol, apoi, de la ora 23, sudul ţării se va afla sub cod portocaliu. Vremea rea aduce şi un fenomen neobişnuit în România – e posibil ca zăpada căzută să aibă o nuanţă portocalie.

Nuanța de portocaliu este dată de praful saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona bazinului mediteraneean, explică meteorologul Gabriela Băncilă.

Meterorologul a declarat la Realitatea TV că în acest moment sunt concetrații massive ale prafului saharian în extremitatea de sud a continentului.

“Pentru ca să putem semnala în urmaroarele 12-24 de ore un astfel de fenomen în țara noastra trebuie ca circulatia aerului să fie directă către nord”, a declarat meteorologul Gabriela Băncilă la Realitatea TV.

„În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentrații semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentrații importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulație sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentrații mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitații care să ajungă la sol.

Foarte probabil, și la sud de țara noastră, în suspensie, existând praf saharian, dar la concentrații mai mici, să se consemneze depozite la nivelul solului. Toată acestă situație se datorează acțiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulația sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian.

Modelele atmosferice care parametrizează concentrațiile existente în aer și probabilitatea ca ele să fie la sol indică o probabilitate foarte mică pentru concentrații reduse de praf saharian să se depună în noaptea ce urmează și în primele ore de mâine în sud-estul României, Dobrogea și Bărăgan. Dar pentru că vorbim de concentrații foarte mici, foarte puțin probabil să coloreze zăpada în roșu, așa cum se întâmplă frecvent în zona Alpilor la sfârșit de iarnă,” precizează meteorologul.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here