Parteneriatul Olt-Loiret continuă: Elevi, cadre didactice și actori din Franța, proiect comun cu CNRG Slatina

O delegație franceză din care fac parte elevi și cadre didactice din Loiret și artiști profesioniști ai teatrului „Clin d’Oeil” din Orleans se află, în perioada 26 – 31 martie, într-o misiune de lucru în județul Olt.

Principala acțiune cuprinsă în cadrul programului prevede organizarea unor spectacole de teatru în colaborare cu elevi ai Colegiului Național ”Radu Greceanu”, îndrumați de Profesor Dana Iancu. Piesa care va fi pusă în scenă, Cabaret des  mots (Cabaretul cuvintelor), este scrisă de Matei Vişniec, dramaturg român foarte cunoscut și apreciat de publicul francez, dar și român.

Reprezentațiile vor fi susținute în amfiteatrul Colegiului Național ”Radu Greceanu” (miercuri, 28 martie 2018, ora 17:00), pe scena Centrului Cultural ”Eugen Ionescu” din Slatina (joi, 29 martie 2018, ora 18:00) și la Teatrul Național din Caracal (vineri, 30 martie 2018, ora 17:30). Intrarea va fi liberă și sunt invitați să participe elevi, cadre didactice și iubitori de teatru din județ.

Acest proiect cultural a fost pregătit intens, timp de un an, de elevii din cele două țări și face parte din calendarul manifestărilor prevăzute în cadrul parteneriatului, care leagă cele două comunități.

De asemenea, în program sunt incluse vizite tematice de descoperire a patrimoniului cultural local (cetatea Sucidava, mănăstirea Brâncoveni, întâlniri cu meșterii populari din județ).

În etapa următoare a proiectului, în perioada 16 – 21 aprilie 2018, elevii de la Colegiul Național ”Radu Greceanu”, însoțiți de cadre didactice, vor susține aceleași reprezentații în Orașul Orleans și la sediul Ambasadei României din Paris.

În plus, proiectul teatral al tinerilor din Olt și Orleans va fi inclus pe agenda proiectului SEZONUL Franța –România (decembrie 2018 – iulie 2019), la invitația Ambasadorului României la Paris, E.S. Luca Niculescu, care a apreciat cooperarea de mai mult de un deceniu între Consiliul Județean Olt și Departamentul Loiret.

Activitățile programate cu această ocazie vizează încurajarea francofoniei în rândul tinerilor din județul Olt și promovarea valorilor culturale naționale și europene.

•••

În cadrul parteneriatului de cooperare descentralizată, inițiat în anul 2006 între departamentul Loiret și județul Olt, Consiliul General Loiret a avut misiunea de a desfășura acțiuni de cooperare în domeniile sănătate, agricultură, francofonie și situații de urgență.
În cei 10 ani de colaborare, Spitalul Județean de Urgență Slatina a beneficiat de aparatură performantă pentru secțiile ORL, Chirurgie, Anatomie patologică, Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumoftiziologie și Ortopedie.

De asemenea, Camera Agricolă Loiret a derulat mai multe misiuni la Slatina, în cursul cărora experții francezi au lucrat cu Camera Agricolă Județeană Olt, aducând un sprijin prețios pentru reorganizarea instituției conform normelor moderne și contribuind la definirea unei strategii coerente de dezvoltare a agriculturii, care să pună accentul pe agricultorii de talie medie (proprietari de terenuri între 50 și 200 de hectare), susceptibili de dinamizarea agriculturii locale.

Biblioteca Județeană Olt a primit o donație anuală de carte franceză și material audiovizual, ceea ce a permis crearea unei secții de literatură franceză pentru copii și dotarea cu cărți a bibliotecilor din câteva comune ale județului.

În domeniul tehnic al operațiunilor de cooperare, câteva misiuni ale SDIS au fost derulate împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în scopul transferului de competențe și schimbului de bune practici în materie de prevenire a riscului de inundații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here