Iohannis: Sesizez Comisia de la Veneția pe Legile Justiției și trimit întreg pachetul la CCR

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că trimite întreg pachetul Legilor Justiției la Curtea Constituțională a României și, în paralel, sesizează Comisia de la Veneția.

De-a lungul timpului, PSD și ALDE s-au opus în mod constant și repetat propunerii de consultare a Comisiei de la Veneția în legătură cu modificările pe care le-au adus celor trei legi ale Justiției.

”PSD a îmbrobodit poporul cu promisiuni numai de lapte și miere, dar, după ce a câștigat alegerile, a urmat altceva: asaltul asupra Justiției. La începutul anului trecut au venit cu infama OUG13, pe care am reușit s-o oprim împreună. Sute de mii de români de bunăcredință au protestat atunci în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat apoi în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a Legilor Justiției a ajuns acum și în faza în care se cere promulgarea acestor legi.

Procedura originală, ca s-o numesc așa, într-o grabă lipsită de orice justificare și modul autoritar în care s-au organizat dezbaterile au determinat în final multă neîncredere.  Reforma Justiției, cum e clamată de PSD, e în continuare contestată de asociațiile profesionale ale magistraților și trezește mari îngrijorări ale partenerilor externi. Nu putem să asistăm pasiv la o rescriere din mers a Constituției.

Întreg pachetul de legi a fost adoptat într-o săptămână și apoi au fost necesare patru luni și trei decizii ale CCR pentru a corecta unele prevederi. Toate acestea demonstrează că rezultatul deliberărilor parlamentare ar fi avut de câștigat dacă textele ar fi fost pe larg dezbătute. Costat că Legile Justiției nu sunt pe deplin adecvate nici cadrului constituțional intern, nici standardelor europene în materie.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here