Declarația care trebuie completată de milioane de români. Care sunt principalele modificări și până când trebuie depusă

Ordinul din 26 aprilie 2018 privind  Formularul 112 a apărut în Monitorul Oficial. ”Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” conţine şi anexele nr. 1.1 „Anexă angajator” şi nr. 1.2 „Anexă asigurat”.

Declarația este modificată pentru stopajul la sursă aferent veniturilor din drepturi de autor, arendă, activități sportive, asocieri ale persoanei fizice, informează ziare.com. Procedura de declarare și depunere a formularului 112 a fost impusă și pentru a fi implementat dreptul salariatului, respectiv dreptul persoanei fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, de a solicită redirecționarea unei sume corespunzătoare fie la procentul de 2%, fie la procentul de 3,5%, către entități fără scop patrimonial.

Începând cu veniturile aferente lunii aprilie 2018, se revine la impozitarea prin stopaj la sursă și la declararea în formularul 112, pentru următoarele categorii de venituri:

venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
venituri realizate în baza contractelor de activitate sportivă, încadrate la activități independente (pentru această activitate independența, s-a prevăzut în mod expres stopajul la sursă;
venituri realizate în baza contractelor de arendă;

venituri din asocierea persoanelor fizice cu persoane juridice ce achita impozitul specific (unități turistice, alimentație publică, hoteluri, etc) – Legea nr. 170/2016;
venituri scutite de impozit (informaticieni, persoane cu handicap, lucrători sezonieri) pentru care bugetul suportă o parte a contribuției la sănătate.

Una dintre modificările aplicabile începând cu veniturile salariale/drepturi de proprietate intelectuală realizate de persoanele fizice începând cu luna aprilie 2018 este acordarea dreptului acestor persoane să solicite plătitorilor de venituri să direcționeze una din următoarele cote:

a) Cota de 2% din impozitul pe venitul din salarii/drepturi de proprietate intelectuală către unități fără scop patrimonial;
b) Cota de 3,5% din impozitul pe venitul din salarii/drepturi de proprietate intelectuală către unități fără scop patrimonial care sunt autorizate și au cel puțîn un serviciu social licențiat.

Declarația se depune astfel:

lunar, până la dată de 25 inclusiv a lunii următoare pentru care se plătesc veniturile, de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituțiile publice;
trimestrial, până la dată de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, de plătitorii de venituri din salarii și asimilate salariilor, în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului:
până la dată de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, venituri realizate în baza unor contracte de activitate sportivă, arendă, din asocieri de persoane fizice cu persoane juridice plătitoare de impozit pe profit, microîntreprinderi sau plătitoare de impozit specific, pentru care impozitul se reține la sursă, de plătitorii de venituri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here