Ultima oră: DNA cere arestarea preventivă a unei judecătoare pentru luare de MITĂ

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva judecătoarei Elena Burlan Pușcaș, magistrat în cadrul Tribunalului București, acuzată de luare de mită. DNA a înaintat, joi, Curții de Apel București, referatul cu propunere de arestare preventivă a inculpatei, propunere avizată favorabil de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

În dosarul acestei cauze, înregistrat la DNA în anul 2016, se arată că, în contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârșirea unor infracțiuni cu violență, inculpata Elena Burlan-Pușcaș, în calitatea sa de magistrat, a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpații vizați de cercetarea judecătorească (din care doi cercetați pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.

„Banii respectivi au fost primiți de magistrat pentru a dispune față de cei doi inculpați cercetați pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a și întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 – 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluții au fost desființate de instanța superioară de control judiciar.

În același context, pentru aceeași sumă de bani, printr-o sentință din luna februarie 2010, judecătorul Burlan-Pușcaș Elena a pronunțat pedepse cu suspendarea executării față de toți inculpații din dosarul respectiv”, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupție.

În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentință a fost desființată în parte, Curtea de Apel București pronunțând pedepse cu executare față de autorii infracțiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani și 6 luni.

Procurorii DNA fac precizarea că „punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here