Tudorel Toader, după ce Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României: Opoziția e de vină!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, reacționează după decizia Comisiei Europene de a declanșa procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie.

Oficialul spune că directiva trebuie transpusă în legislația națională până la momentul în care Executivul comunitar va sesiza Curtea Europeană de Justiție, pentru a evita sancțiuni.

Tudorel Toader a găsit și “țapul ispășitor” pentru decizia luată de Comisie: el învinovățește opoziția pentru că a blocat dezbaterile și a contestat comisia specială la Curtea Constituțională a României (CCR).

”Simple precizări, referitoare la ne/transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție! În iulie 2017, Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Guvern. În ședința din 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Senat. În 4 decembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Senatul României, apoi a fost transmis la Camera Deputaților. Camera deputaților a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgență, printr-o comisie specială. Dezbaterile au fost blocate iar opoziția a contestat respectiva comisie la CCR! Pentru evitarea sancțiunilor, este necesar ca prevederile Directivei să fie transpuse în legislația națională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție”, a scris, duminică, Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei 343/2016 privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut că el a atras demult atenția cu privire la acest pericol, dar a fost acuzat pe nedrept că s-a întors împotriva Justiției.

”De-a lungul anilor 2016 şi 2017, am tot umblat pe la televiziuni arătând şi vorbind despre directiva 343/2016 privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. O groază de propagandişti au susţinut că Băsescu s-a întors împotriva Justiţiei. Realitatea este că directiva trebuia implementată în legislaţia română până în aprilie 2018. Astăzi, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru neintroducerea în Codul de Procedură Penală şi în Codul Penal a prevederilor acestei directive”, a scris liderul PMP, pe Facebook.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here