Premierul Viorica Dăncilă și viceprim-ministrul Paul Stănescu, așteptați în Olt

Premierul României, Viorica Vasilica Dăncilă și viceprim-ministrul Paul Stănescu sunt așteptați să ajungă, weekend-ul viitor, în Olt, pentru a participa la Festivalul naţional „Sărbătoarea Iilor” de la Cezieni, un proiect cultural dedicat Centenarului Marii Uniri care se desfăoară în perioada 5-24 iunie.

Alături de cei doi oficiali mai sunt așteptați ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, directorul AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu. De asemenea, la Cezieni se va afla și președintele Consiliului Județean Olt, Marius
Oprescu.

Oficialii ar urma să fie prezenți, sâmbătă, începând cu ora 15,00, la simpozionul național „România – 100 de ani de la Marea Unire. Ia – document incontestabil al identităţii naţionale şi perenităţii poporului român”, la care participă o serie de personalități din România, din domeniul etnologiei și etnografiei, a unor instituții muzeale sau de spectacole.

În ultima zi a festivalului dedicat iei, duminică, 24 iunie, vedete de top din lumea muzicii populare și ușoare românești vor susține recitaluri de zile mari la Cezieni.

Este vorba despre îndrăgiții interpreți de muzică populară Constantin Enceanu, Petrică Mâțu Stoian, Nicolae Furdui Iancu și taraful său, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Anișoara Popescu și Cătălin Pandurescu, care vor urca pe scenă în ultima zi a festivalului, duminică, 24 iunie, de la ora 17.00.

Tot duminică, începând cu ora 22.00, va susține un recital și Andra.

Începută de inginerul Tudor Dănacu în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu, care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch.

Anual, sute de ii pleacă din Cezieni, atât în țară cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo.

Anul acesta, Institutul Național al Patrimoniului a selectat Festivalul Național „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni ca fiind relevant a se desfășura în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.

Evenimentul este organizat de Primăria Cezieni, Consiliul Județean Olt și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here