Paul Stănescu și Petre Daea au deschis „Alege oaia” la Slatina/ FOTO+VIDEO

Vicepremierul României, Paul Stănescu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de parlamentarii social-democrați olteni, de directorii unor instituții naționale și de reprezentanții locali ai PSD s-au aflat, sâmbătă, la Slatina, la deschiderea  Caravanei „Alege oaia”, o campanie de informare și promovare a consumului de produse din carne de oaie.

Paul Stănescu și Petre Daea au vizitat fiecare stand cu produse alimentare ridicate pe esplanada din centrul orașului, au vorbit cu producătorii care au ridicat diverse probleme cu care se confruntă în finanțarea afacerilor lor și în desfacerea produselor.

Cei doi oficiali au vorbit și cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine, sosiți la Slatina de patru județe.

„Merge foarte bine «Alege Oaia!» în România, iar Oltenia este în România, şi îi respectăm pe toţi, indiferent unde se află şi câte oi au fiecare. Putem face niște comparații: zona de nord, zonele înalte sunt favorabile pentru creşterea oilor, dar şi zonele de şes. Aici am văzut câteva exemplare care se deosebesc de zonele înalte, unde oaia de lapte îşi găseşte mai bine arealul, împreună cu capra. Am văzut ferme mixte şi sunt foarte mulţumit de ceea ce am văzut.

E adevărat că sunt multe lucruri de rezolvat în zonă, procesul de ameliorare n-a pătruns încă aici. Nu întâmplător, în discuțiile pe care le-am avut cu crescătorii, am fost atent la această preocupare a lor de a crea din material biologic bun, care să se adapteze condiţiilor, ca oamenii prin ceea ce fac să obţină rezultate pe măsura efortului pentru a putea câştiga şi a-şi mări efectivele. Sunt oameni tineri, și acești oameni tineri trebuie susținuți, și asta facem în cadrul Guvernului. În campania electorală, președintele partidului a spus foarte clar, că agricultura este un motor al economiei, și noi îl folosim și îl turăm la maximum ”, a declarat Petre Daea.

Petre Daea s-a referit și la sistemul național de irigații, reliefând că s-au făcut pași mari în acest domeniu și că, până în 2020, două milioane de hectare de teren agricol vor putea fi irigate.

„Cu decizia unitară a guvernului, cu voința politică, am pus în mișcare sistemul de irigații. Am pus sistemul de irigații peste tot în România și îl punem în continuare până în 2020, în așa fel încât să putem iriga cele două milioane de hectare de teren. Avem 1.100 de miliarde de euro destinați pentru refacerea, pentru reabilitarea sistemului de irigații, avem 435 de milioane de euro pentru realizarea sistemului secundar de irigații peste tot în România”, a spus ministrul Agriculturii.

La râdul său, vicepremierul Paul Stănescu a precizat că programul „Alege oaia” se desfășoară cu succes.

„În ceea ce privește «Alegea oaia», eu îi felicit pentru program, se merge în toată țara și, într-adevăr, a crescut consumul de carne de oaie, lâna este valorificată. Este un program care a fost în programul de guvernare aprobat în Parlament și fiecare ministru, pe sectorul lui, trebuie să ducă la bun sfârșit tot ce avem în programul de guvernare”, a declarat Paul Stănescu.

La evenimentele din centrul Slatinei au mai fost prezenți, printre alții, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, Virgil Delureanu, vicepreședinte al CJ, deputații Marius Iancu, Dan Ciocan și Alexandru Stănescu, senatorul Renică Diaconescu, deputatul ALDE Mihai Niță, primarul Slatinei, Emil Moț, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, director Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu și directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, precum și directorul Direcției Agricole Olt, Dragoș Drăghicescu.

„Alege oaia” este o campanie națională inițiată de Ministerul Agriculturii al cărei obiectiv final este păstrarea tradiţiilor locale privind obiceiurile gastronomice de preparare a cărnii de oaie, creşterea consumului de produse din carne de oaie, sprijinirea crescătorilor autohtoni de ovine şi înfiinţarea la nivel naţional a unei pieţe de Gross, iar la nivel judeţean constituirea de magazine destinate comercializării cărnii şi a produselor din carne de oaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here