Turcia: REZULTATELE FINALE ale alegerilor prezidențiale. Erdogan a câștigat încă un mandat

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial 52,61% din totalul voturilor exprimate.

În timp ce, rivalul său, Muharrem Ince, candidatul partidului de opoziţie, a fost votat de 30,76% din turcii care şi-au exprimat opţiunile.

De asemenea, Selahattin Demirtaş, avocat al drepturilor omului, prokurd, a obţinut 8,13 la sută din voturi, Meral Akşener, fost ministru de Interne, 7,41 la sută,  iar ultimii doi candidaţi, politicianul de extremă-stânga Dogu Perincek şi islamistul Temel Karamollaoglu au primit 0,2, respectiv 0.89 la sută din totalul voturilor exprimate, informează BBC.

Prezenţa la urne a fost de 87%.

Astfel, Erdogan va conduce Turcia pentru încă cinci ani.Conducătorul turc a precizat, după ce a ieșit câștigător că Turcia a dat întregii lumi o lecţie de democraţie, printr-o participare masivă la vot.

„Faptul că alegerile s-au încheiat cu o participare record reprezintă un mesaj foarte important pentru lume. Un mesaj clar. Printr-o rată de participare la vot de aproape 90 la sută, Turcia a dat o lecţie de democraţie întregii lumi. În contextul în care ţări cu participare la vor de 30, 40, 45, 50 la sută se caracterizează ca fiind democratice, Turcia a arătat o lecţie de democraţue. Îi invit pe cei care se uită strâmb la ţara noastră să privească aceste rezultate cu mare atenţie”, a explicat președintele  Erdogan.

Însă, rivalul său Muharrem Ince a denunţat nereguli electorale, semnalând că nu au fost numărate toate buletinele de vot, cerându-le observatorilor trimişi de partidul său să nu părăsească secţiile de votare.

Ince a precizat că va oferi luni o declarație pe acest subiect.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here