Thailanda: toți cei 12 copii și antrenorul lor de fotbal, salvați din peșteră. Autoritățile au făcut publice numele băieților

Operațiunile de salvate din Thailanda s-au terminat cu succes. CNN scrie că toți cei 12 copii și antrenorul acestora au fost scoși în siguranță din peștera inundată. Toată lumea răsuflă acum ușurată, mai ales că, de mâine, se întorc ploile în Thailanda și s-ar putea ca locul în care echipa de fotbal și-a găsit adăpost să fie inundat complet.

Autoritățile din Thailanda au anunțat că cei patru scafandri Navy Seal rămași în urmă în preșteră au ieșit în siguranță la suprafață.

Cei 12 copii și antrenorul sunt la spital, în îngrijirea medicilor. Curând, își vor putea vedea familiile.

Autoritățile din Thailanda au dat publicității numele celor 12 băieți și a antrenorului de fotbal care au stat blocați timp de 17 zile în peștera inundată din nordul țării:

 • Ekkapol Ake Chantawong, 25 de ani, antrenor de fotbal;
Ekkapol Ake Chantawong
Ekkapol Ake Chantawong, 25 de ani (Foto: Facebook)

 • Adul Sam-On, 14 ani, elev în clasa a VIII-a la școala Ban Wiang Phan,  din districtul Mae Sai;
 • Natthawut Thakhamsai, 14 ani,  elev în clasa a VIII-a la școala Mae Sai Prasitthisart;
Natthawut Thakhamsai
Natthawut Thakhamsai, 14 ani (fotografie de familie)

 • Pipat Phothi, 15 ani, elev la școala Ban San Sai;
 • Panumas Saeng-Dee, 13 ani, elev la școala Mae Sai Prasitthisart;
 • Duangphet Promthep, 13 ani, elev la școala Mae Sai Prasitthisart;
 • Chanin Viboonrungruang, 11 ani, elev la școala Mae Sai Kindergarten;
Chanin Viboonrungruang
Chanin Viboonrungruang, 11 ani (fotografie de familie)

 • Akarat Wongsukchan, 14 ani, elev la școala Darunratwitthaya;
 • Peerapat Somphiangjai, 16 ani, elev la școala Mae Sai Prasitthisart;
 • Ponchai Khamluang, 16 ani, elev la școala Ban Pa Yang;
 • Prajak Sutham, 14 ani,  elev în clasa a VIII-a la școala Mae Sai Prasitthisart;
Prajak Sutham
Prajak Sutham, 14 ani (fotografie de familie)

 • Somjai Jaiwong, 13 ani, elev la școala Mae Sai Prasitthisart;
 • Mongkol Boonpiam, 13 ani, elev în clasa a VII-a, la școala Ban Pa Muat.

După 17 zile petrecute blocați în peșteră, toți cei 12 copii și antrenorul lor de fotbal au fost salvați, a declarat un martor pentru CNN. Operațiunile de salvare au durat trei zile.

19 scafandri au asistat azi la operațiunile de salvare, potrivit CNN. Patru dintre aceștia au rămas în urmă și sunt încă așteptați să se întoarcă din peșteră.

Cei 12 băieți au intrat în peștera din nordul Thailandei în data de 23 iunie, împreună cu antrenorul lor de fotbal, alături de care mergeau deseori în drumeții. Cei 13 au rămas blocați în subteran după ce ploile puternice au inundat peștera. Thailanda traversează acum sezonul musonic.

Aceștia au fost găsiți în data de 2 iulie, iar autoritățile au luat în considerare înclusiv varianta de a-i lăsa în peșteră până în octombrie, la sfârșitul sezonului musonic. În scurt timp au realizat că acest scenariu nu este posibil, existând un mare pericol ca peștera să fie inundată complet.

Misiunea de salvare pune condiţii infernale şi pentru scafandri şi pentru prizonierii adâncurilor. Fiecare băiat a fost îmbrăcat cu un costum special şi prins între doi experţi. Salvatorii au vrut să fie siguri că dacă unul dintre ei cedează, copiii sunt în siguranţă. În plus, pentru că fotbaliştii sunt slăbiţi şi dezorientaţi după atâtea zile de stat în subteran şi întuneric, unul dintre experţi poartă şi tubul de oxigen al fiecărui copil, pentru ca acesta să depună cât mai puţin efort.

Între timp, primii copii ajunşi la spital încep să îşi revină de pe urma calvarului din subteran.

„De dimineaţă ne-au spus că le este foame şi au cerut orez cu busuioc şi carne de porc. Încă trebuie să rămână izolaţi de părinţi şi de alte persoane pentru a-i feri de eventuale infecţii”, declară Narongsak Osottanakorn – coordonatorul operaţiunii.

Pe lângă tratamentul menit să le refacă imunitatea şi să combată subnutrirea şi deshidratarea ultimelor două săptămâni, copiii primesc şi consiliere psihologică, pentru a trece mai uşor peste trauma captivităţii.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here