O primărie din Olt, implicată în dosare grele de corupție, cheltuie 60.000 euro pentru prevenirea corupției

O primărie de oraș din Olt unde bugetul local a fost devalizat cu milioane de lei prin înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice, a accesat, recent, fonduri europene de circa 60.000 de euro tocmai pentru prevenirea faptelor de corupție.

Este vorba despre Primăria Caracal, care va folosi banii pentru prevenirea faptelor de corupție atât în rândul funcționarilor publici, cât și la nivelul aleșilor locali.

„Proiectul «Transparență, etică și intergritate prin parteneriat social» a fost depus și câștigat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, iar beneficiar este municipiul Caracal. Valoarea lui este de 292.000 de lei, din care contribuția autorității publice, contribuția la cheltuielile eligibile, reprezintă șase mii de lei. Obiectivul general al proiectului este sprjinirea măsurilor de prevenire a corupției la nivelul Primăriei municipiului Caracal”, a declarat, pentru realitateaoltului.ro, Dan Toma, șeful Serviciului Strategii și Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Caracal.

Proiectul prevede realizarea unui ghid privind punerea în aplicarea a cadrului legal în domeniul eticii și integrității, un manual de bune practici, două proceduri opraționale privind măsurile de prevenire a corupției, o campanie de educației în domeniul anticorupție, două sesiuni de formare profesională în domeniul educației în domeniul anticorupției, eticii și integrității, atât pentru personalul din cadrul instituției, cât și pentru aleșii locali, a mai precizat Dan Toma.

Municipiul Caracal este liderul proiectului, având și un partener din partea societății civile – Asociația pentru Transparență și Integritate, selectată în baza HG 40/2015 privind gestionarea fondurilor europene.

Primăria Caracal

Proiectul vine mănușă Primăriei Caracal, unde faptele de corupție sub mandatul de primar al lui Gheorghe Anghel au fost la ele acasă. De altfel, fostul edil a fost condamnat, anul trecut, de Tribunalul Olt, ca primă instanță, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de constituirea unui grup infracţional şi devalizarea primăriei cu cinci milioane de lei.

Pentru devalizarea Primăriei Caracal au mai fost condamnate, tot la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, Maria Tudor, fostă directoare economică a primăriei, Natalia Olaru şi Elena Niculăiţă, foste angajate ale primăriei la Contabilitate, precum şi Maria Coşoveanu, fosta casieră centrală a instituţiei.

George Pavel şi Sandu Grigorie, administratori ai unor firme, dar şi o altă fostă angajată a primăriei, Mihaela Duică, au primit pedepse la închisoare cu executare, în vreme ce alte şase persoane au fost achitate de instanţă.

Instanţa a mai decis ca inculpaţii condamnaţi să plătească, în solidar, diverse sume de bani care ajung la un total de peste 2,3 milioane de lei.

Cei 14 inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Procurorii spun că, în perioada 2005 – 2012, la nivelul Primăriei Caracal s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Anghel și Maria Tudor au pus bazele unui mecanism prin care s-a fraudat bugetul primăriei, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive, susțin procurorii DIICOT. Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională din primărie este de 5,2 milioane lei.

În februarie 2018, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Olt pentru simplul fapt că motivarea sentinței nu a fost semnată de magistratul care a judecat cazul, Gheorghe Marușcă, ci de un alt judecător.

Gheorghe Anghel a mai fost condamnat de Tribunalul Olt, alături de alte cinci persoane, și în dosarul „Mafia de la FC Caracal”, pentru delapidare, abuz în serviciu, fals material, uz de fals şi evaziune fiscală în cazul fostei echipe de fotbal a Caracalului.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2010 – 2013, şase persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat care a avut drept scop sustragerea de sume substanţiale de bani în dauna primăriei şi a unei societăţi comerciale din municipiul Caracal, pentru susţinerea echipei de fotbal locale. Prejudiciul în acest caz este de aproximativ șase milioane de lei.

Nici în acest caz Curtea de Apel Craiova nu a confirmat sentința primei instanțe. A admis în schimb cererile apărătorilor inculpaților de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție, de unde se așteaptă un răspuns pe aceeași problemă: magistratul care a judecat cazul nu a semnat și motivarea sentinței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.