Umilință pentru un elev calificat la DOUĂ OLIMPIADE INTERNAȚIONALE: Băiatul ar putea rata participarea la concursuri pentru că statul român refuză să îl finanţeze

Avem elevi de excepţie cu care ne putem mândri în întreaga lume, însă talentul şi munca lor nu sunt deloc susţinute şi încurajate de statul român. Este şi cazul unui elev de clasa a zecea din Suceava, calificat la două olimpiade internaţionale. Concursurile urmează să se desfăşoare în China şi Sri Lanka, însă băiatul s-ar putea să nu ajungă, pentru că Ministerul Educaţiei refuză să îi finanţeze plecările. Ajutat doar de familie şi profesori, elevul a început să caute sponsorizări pe cont propriu, informează B1 TV. 

David Turuturean este pasionat de astronomie încă de mic, iar pasiunea sa l-ar putea duce acum departe. Mai exact în Asia, la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, concursuri ce urmează să se desfăşoare în toamna acestui an.

Deşi s-a calificat la ambele, David, în prezent elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, riscă să rateze şansa de a participa, din lipsa banilor.

În loc să îl încurajeze, statul român refuză să îl finanţeze, pe motiv că “nu subvenţionează excursii”. La Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, ţara noastră are calificate două echipe. Ministerul Educaţiei a anunţat că va deconta cheltuielile doar pentru una singură, din care David nu face parte.

Cei care au luat atitudine au fost dascălii băiatului. Revoltaţi, aceştia au demarat o campanie pe cont propriu, prin care încearcă să strângă banii necesari.

”David Turturean e un copil minunat – minunat de deștept, bun ca pâinea caldă, serios și muncitor ceva de speriat! Vara aceasta va reprezenta România la două olimpiade internaționale – Olimpiada de Astronomie din Sri Lanka și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din China. Iar pentru ca asta să se întâmple, trebuie să aibă la dispoziție măcar 3.500 de dolari pentru a-și acoperi cheltuielile de transport și diurna”, a scris unul dintre profesorii lui David, pe Facebook.

În trecut, David a cucerit medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Bulgaria. Deşi descurajat de atitudinea statului, băiatul continuă să îţi urmeze visul şi să ţintească la o carieră de cercetător ştiinţific în domeniul astronomiei şi astrofizicii.

”Aş vrea să lucrez în cercetare, în astrofizică pentru că în multe domenii e greu să descoperi ceva nou, s-a ajuns la unele limite fizice în care se mai poate descoperi ceva nou. În astrofizică, cum Universul e infinit, nu e practic ceva ce nu poate fi descoperit”, a declarat David Turturea.

Părinţii sunt, de asemenea, foarte mândri de el.

”Cel mai mare cadou pe care-l poate avea o mamă, ca să spun aşa. E cuminte, foarte cuminte, putem spune că ne duce viaţa înainte”, a declarat mama lui David.

Când era elev în clasa a 8-a, adolescentul a înregistrat o performanţă de excepţie. S-a calificat la 6 olimpiade naţionale simultan, din care a fost nevoit să aleagă patru. Chimie, Informatică, Lingvistică, Astronomie şi Astrofizică, Fizică şi Ştiinţe pentru Juniori.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here