Surse de apă neconforme descoperite de DSP Olt în mai multe localități

Reprezentanții Compartimentului de Evaluare a Factorilor de Risc din Mediul de Viață și Muncă, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), au investigat un număr de 50 de surse publice de apă, reprezentate de fântâni publice și izvoare captate, iar pe raza mai multor localități au fost înregistrate neconformități.

Este vorba de fântâni publice și de izvoare captate de pe raza localităților Dăneasa, Morunglav, Teslui, Vulpeni, Cîrlogani, Bîrza, Iancu Jianu, Izbiceni, Cilieni, Cezieni și Vădăstrița.

În aceste împrejurări, reprezentanții DSP Olt au dispus o serie de măsuri. Populaţia va fi informată să nu utilizeze pentru consum apa provenită din sursele publice verificate şi depistate neconforme microbiologic şi fizico-chimic, până la asanarea şi dezinfectia lor, pentru aducerea acestora la parametrii de potabilitate a apei.

„Pentru a efectua o dezinfecţie corectă a apei de fântână trebuie asigurată în prealabil asanarea şi recondiţionarea fântânii.

În vederea dezinfecţiei, fântâna se goleşte şi se curăţă, după care se lasă până se umple cu apă şi se calculează volumul acesteia.

Dezinfecţia fântânii se face cu substanţe clorigene cu Certificat de garanţie şi Aviz sanitar de punere pe piaţă pentru produse biocide (exemplu: clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina, biclosol)”, se specifice într-o notă informativă a DSP Olt.

IMPORTANT!

Este obligatoriu ca substanțele clorigene să fie utilizate sub forma de soluție!

Fântâna se acoperă cu capac şi, după 12 ore de contact, se extrage apa din fântână şi se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor – din acest motiv se recomandă ca operaţiunile de dezinfecţie a fântânii să fie efectuate în cursul după-amiezii.

„Se vor respecta următoarele instrucţiuni generale pentru dezinfecţia surselor    publice de apă tip izvor captat (apa arteziană de utilizare publică), ţinându-se cont de detaliile tehnice de construcţie şi funcţionare a acestei surse:

  • golire rezervor de captare apă ,operatiune urmata de spălare,curăţare,dezinfecţie
  • efectuarea  dezinfecţiei apei prin administrarea de substanţe pe bază de clor avizate sanitar, cu respectarea timpului de contact între substanţa dezinfectantă şi apă,conform recomandărilor în vigoare
  • dezinfecţia  se face cu substanţe clorigene cu Certificat de garanţie şi Aviz sanitar de  punere pe piaţă pentru produse biocide , exemplu : clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina, biclosol”, se arată în documentul citat.

IMPORTANT!

• Este obligatoriu ca substantele clorigene sa fie utilizate sub forma de solutie!

• Se va prezenta procesul verbal încheiat la data efectuării acţiunilor de spălare, curăţare  şi dezinfecţie a surselor publice de apă – fântîni publice si izvoare captate -, cu următoarele precizări: persoane participante, calitatea acestora, etapele procedurilor efectuate, tip de substanţă clorigenă utilizată în etapa de dezinfecţie cu Certificat de calitate şi conformitate, cantitate substanţă clorigenă utilizată.

• Verificarea eficienţei procedurii de dezinfecţie efectuate printr-o nouă recoltare şi analizare a apei provenite din aceste surse publice.

• Până la remedierea deficienţelor constatate se recomandă evitarea folosirii acestor surse de apă pentru consum uman

Copiii cu vârsta de până la 1 an, risc de intoxicaţie acută cu nitraţi

„Din cauza valorilor depăşite înregistrate la analiza parametrului chimic «nitrat», în cazul surselor de apă verificate şi având în vedere riscul de îmbolnăvire la copii, grupa de vârstă 0 – 1 an, cauzat de folosirea, în alimentaţia şi întreţinerea igienei individuale a sugarului, a apei contaminate cu substanţe chimice, respectiv cu nitraţi si nitriti, se impune avertizarea populaţiei prin afişarea la loc vizibil şi protejat a înscrisului: ”Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici, până la restabilirea condiţiei de potabilitate pentru aceşti parametri (încadrarea în CMA prevăzute de legislaţia sanitară în vigoare)”, se mai arată în nota informativă a DSP.

La acest capitol sunt responsabile de luarea măsurilor autoritățile publice locale.

Medicii de familie vor monitoriza starea de sănătate a populatiei, pe grupe de vârstă, preventiv, pentru a depista eventuala simptomatologie digestivă și a preveni apariția unor boli digestive cu transmitere hidrică în zonă. Orice suspiciune va fi raportată, în regim de urgență, către Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Olt.

„Se vor desfăşura activităţi de educaţie pentru promovarea stării de sănătate privind riscul de îmbolnăvire datorat folosirii pentru consum şi întreţinerea igienei individuale la sugar şi copilul mic a apei contaminate bacteriologic şi chimic, menţionându-se riscurile de expunere, activităţi ce vor fi efectuate de către medicul de familie. Termen de aplicare: până la confirmarea, prin buletin de analiză, a condiției de potabilitate a apei din sursele publice de apa verificate”, se precizează în documentul DSP Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here