Aurelia Grosu: Ar fi onorant ca Spitalul Slatina să poarte numele dr. Gheorghe Kițulescu

Istoricul slătinean Aurelia Grosu de la Muzeul Județean Olt a lansat o propunere potrivit căreia Spitalul Județean de Urgență Slatina ar trebui să poarte numele unui mare medic, fost director al instituției în perioada interbelică – dr. Gheorghe Kițulescu, a cărui contribuție la dezvoltarea spitalului a fost una majoră.

Aurelia Grosu vine cu argumente solide în sprijinul acestei idei într-un articol postat pe pagina ei de socializare.

„Director și chirurg de excepție al Spitalului din Slatina în perioada interbelică, Gh. Kițulescu și-a dedicat întreaga viață dezvoltării acestei instituții și slujirii cu devotament a jurământului lui Hipocratte.

A reușit ca dintr-un spital devastat de trupele de ocupație în primul război mondial să facă un spital modern, la nivelul cerințelor vremii, sincron cu spitale mari din țară”, scrie Aurelia Grosu.

În perioada directoratului său, Gheorghe Kițulescu „înființează secții inexistente până atunci (puericultură, boli contagioase, maternitate, laborator de radiologie dotat cu instrumentar medical performant). Se preocupă de modernizarea canalizării și a spațiilor sanitare, a mobilierului, de înfrumusețarea spitalului (Sala bizantină pictată de artistul slătinean Florea Udriște)”.

Ca medic, chirurgul Gheorghe Kițulescu a efectuat peste 15 000 de operații, în mare parte dificile, extirpând tumori neglijate. Un asemenea om a fost nevoit, în anii 1946-1947, să facă zeci de memorii pentru a i se acorda pensia cuvenită, întrucât era considerat un dușman al poporului, mai scrie istoricul.

Locuia cu familia lângă biserica Ionașcu, într-o casă superbă, demolată nejustificat în anii 1980.

Fiicele sale au continuat renumele familiei: Teodora Kițulescu, este un nume în istoria artelor plastice și Irina Kițulescu-Costăchel, doctor în chimie, a sprijinit cu înaltă calificare, cercetările soțului său, remarcabilul om de știință O. Costăchel, primul director al Institutului Oncologic București.

„Ar fi onorant ca Spitalul de Urgență din Slatina să poarte numele dr. Gheorghe Kițulescu”, arată Aurelia Grosu, care spune despre marele medic că a fost „un om între oameni”.

Spitalul Slatina
Secție a spitalului

Sursa imaginilor: pagina de Facebook a Aureliei Grosu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here