Defilare, exerciții demonstrative și lecții de prim-ajutor de Ziua Pompierilor la Slatina/ FOTO+VIDEO

Ziua Pompierilor Slatina 2018

Ziua Pompierilor din România a fost marcată, joi, la Slatina, pe platoul din fața Prefecturii Ol, printr-o serie de ample manifestări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, la care au participat, alături de militari, reprezentanții administrației locale și județene, dar și ai Bazei NATO de la Deveselu. Nu au lipsit exercițiile demonstrative, lecțiile de acordare a primului ajutor și ateliere de informare și prezentare a tehnicii de intervenție.

În deschiderea manifestărilor, doi pompieri alpiniști au coborât, cu ajutorul autoplatformei pentru intervenție și salvare de la înălțime, două drapele tricolore aflate pe sediul Instituției Prefectului.

S-a intonat Imnul Național al României, apoi a urmat cuvântul șefului ISU Olt, locotenent-colonelul Adrian Tănase.

Nu a lipsit mesajul ministrului de Interne, Carmen Dan, transmis de prefectul județului, Silviu Neacșu.

A urmat înaintarea în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, a unui ofițer și a mai multor subofițeri, care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.

Au fost apoi premiate serviciile voluntare pentru situații de urgență din județ, care s-au clasat, în acest an, pe primele trei locuri la etapa județeană a concursurilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență. Este vorba despre Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Stoicănești, clasat pe primul loc, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Radomirești – locul II și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Giuvărăști, clasat pe locul III. Reprezentanții acestora au primit premiile din mâna președintelui Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.

Au fost, apoi, premiați militarii care s-au remarcat pe timpul misiunilor de intervenție, dar și la activitățile sportive organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Asociația Sportivă a Pompierilor din România. O insignă onorifică „salvator de onoare” al județului Olt a fost acordată plutonierului major Sandu Cristian Coandă, pompier în cadrul Gărzii Balș, pentru modul exemplar în care a acționat pe timpul misiunii de salvare a unui bărbat surprins de un mal de pământ, în comuna Bobicești, în data de 5 iunie 2018. Având o experiență de peste 12 ani în cadrul ISU Olt, Sandu Cristian Coandă a participat la sute de misiuni în sprijinul populației.

Aceeași distincție a fost acordată și plutonierului major Cătălin Adrian Gavrilă, pompier în cadrul Detașamentului Caracal, care în acest an a câștigat al zecea titlu de campion național la competiția de fotbal-tenis organizată de Asociația Sportivă a Pompierilor din România. „Indiferent că încadrează echipajul SMURD sau autospeciala de stingere și descarcerare, Cătălin a dat permanent dovadă de profesionalism și de o pregătire exemplară”, s-a spus la festivitatea de premiere.

Au fost acordate diplome aniversare Instituției Prefectului, Consiliului Județean Olt, Primăriei Slatina, Bazei 99 Deveselu și N. S. F. Deveselu.

Populația și reprezentanții autorităților au participat, apoi, la defilarea gărzii de onoare și a autospecialelor din dotarea ISU Olt.

Manifestările au luat sfârșit printr-un exercițiu demonstrațiv de salvare a unui conducător auto care, potrivit scenariului, a fost rănit și a rămas încarcerat în autoturism în urma unui grav accident de circulație. Episodul militarilor de la Descarcerare și SMURD i-a fascinat pe zecile de copii care au urmărit cu sufletul la gură intervenția pompierilor.

Pe tot parcursul manifestărilor, pe platoul prefecturii au existat ateliere de informare și prezentare a tehnicii folosite pompieri la intervenții, dar și exerciții de acordare a primului ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here