Ordonanța de urgență privind insolvența a fost adoptată de Guvern: Una dintre companiile vizate este Realitatea TV care, în șapte ani, a acumulat datorii de zeci de milioane de euro la stat

Foto: digi24.ro

Guvernul a adoptat în ședința de joi ordonanța de urgență pentru modificarea legei insolvenței. Potrivit proiectului, această ordonanță va duce la eficientizarea recuperării creanţelor bugetare ale societăţilor aflate în insolvenţă, precum şi împiedicarea unor debitori de a se sustrage de la plata sumelor datorate bugetului. 

În nota de fundamentare a proiectului se arată că în acest moment, în România, ”se află în procedura insolvenţei, în perioada de observaţie, peste 6.000 de societăţi cu circa 64.000 de salariaţi, pentru care se impune luarea unor măsuri urgente pentru crearea premiselor legislative şi administrative, care să conducă la redresarea acestora şi menţinerea în circuitul economic. În acelaşi timp se impune adoptarea de măsuri urgente care să permită conversia, reducerea sau cesiunea creanţelor bugetare, pentru a pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăţi cu potenţial de viabilizare şi cu consecinţe grave în plan economic şi social”.

Una dintre companiile care sunt vizate de această lege este Realitatea Tv, care, după șapte ani de insolvență, a ajuns să aibă datorii de 24 de milioane de euro. Iar la fiecare trei luni, suma pe care o datorează conducerea Realitatea Tv către stat se majorează cu 500 de mii de euro.

Acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA sunt Cozmin Guşă şi Măricel Păcuraru. Guşă a declarat că el şi Păcuraru sunt acţionarii majoritari, cu 80%, ai Realitatea Media SA, printr-un offshore din Cipru, precizând că, la momentul respectiv, exista un proces în derulare în respectiva ţară pentru ca justiţia să le recunoască oficial această calitate.

Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea TV, a fost condamnat, în 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, în care a fost calculat un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei.

Păcuraru a fost pus în libertate în 2017 de o instanţă din Brăila, după ce a efectuat 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile.

Scandalul insolvenței televiziunii Realitatea TV a fost ținut mulți ani sub preș. În 2015, ANAF a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu presupuse ilegalități și nereguli în dosarul de insolvență al Realitatea Media. Reprezentanții Fiscului susțineau atunci că televiziunea „este lăsată să-și continue activitatea, acumuland datorii noi (…)”, iar șansele creditorilor de a-și recupera măcar parțial creanțele „sunt deja compromise”. Cu toate acestea, Inspecția Judiciară a apreciat la acea vreme că „nu au fost constatate indicii” referitoare la abateri disciplinare sau deontologice în cazul judecătoarei Mariana Moncea, care a judecat cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here