DSP Olt a început supravegherea bolilor specifice sezonului de iarnă/ Ce recomandă populației specialiștii

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt a demarat supravegherea bolilor specifice sezonului rece, a gripei, infecţiilor respiratorii acute şi infecţiilor respitatorii acute severe. Specialiştii instituției recomandă populației vaccinarea antigripală, cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică.

Perioada de supraveghere a bolilor de iarnă a debutat în 1 octombrie 2018, iar prima raportare se va face în 8 octombrie. „Culegerea datelor se face cu ritmicitate săptămânală, în fiecare zi de luni, până la orele 1300, de la toți furnizorii de servicii medicale de la nivelul județului Olt”, se arată într-un comunicat de presă al DSP.

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură și eficientă măsură profilactică, spun specialiștii în sănătate publică.

Pentru desfășurarea campaniei de vaccinare în sezonul 2018/2019, DSP Olt a catagrafiat  30.300 persoane, considerate la risc și pentru care O.M.S. recomandă vaccinare antigripală.

Grupele populaționale considerate de risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței umane, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii și personalul auxiliar din spitale și unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici (care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistatii), persoanele (adulți și copii) rezidențe în instituții de ocrotire socială, persoanele care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, precum și toate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, înclusiv gripa, specialiştii în sănătate publică fac mai multe recomandări: evitarea zonelor aglomerate; evitarea contactului cu persoane bolnave; evitarea expunerilor în zonele aglomerate, cât și în perioadele cu schimbări bruște de temperatura; folosirea batiștei de unică utilizare; respectarea unui regim sănătos de viață-alimentație bogată în legume și fructe; adaptarea unei ținute  vestimentare adecvate sezonului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here