Tribunalul Olt: Florin Diaconescu nu-și poate relua funcția de șef al Finanțelor Publice Olt

Florin Diaconescu, suspendat din funcția de director al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt printr-un ordin al șefului ANAF după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe fapte penale, nu va putea să revină pe post. Tribunalul Olt i-a respins, recent, cererea prin care solicita suspendarea ordinului care l-a lăsat fără funcție. El este judecat pentru instigare la favorizarea infractorului într-un dosar de evaziune fiscală, spălarea banilor, luare de mită și trafic de influență.

„Respinge cererea de suspendare provizorie a Ordinului nr.1277/17.05.2018 emis de Preşedintele A.N.A.F., formulată de reclamantul Diaconescu Florin în contradictoriu cu pârâta A.N.A.F., ca neîntemeiată”, se arată în soluția Tribunalului Olt. Hotărârea nu ete definitivă, Florin Diaconescu putând formula recurs împotriva ei.

Florin Diaconescu, șef al Fiscului local vreme de mai mulți ani, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sub acuzația de instigare la favorizarea infractorului într-un dosar de evaziune fiscală, spălarea banilor, luare de mită și trafic de influență.

Alți trei angajați ai Fiscului, la data faptelor, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni grave.

Gheorghița Prunișoară, care lucra pe post de consilier superior cu atribuții de control la Inspecție Fiscală, este acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave asimilată infracțiunilor de corupție, luare de mită, trafic de influență, spălarea banilor în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și instigare la spălarea banilor în formă continuată. 

Cristian Chirilă Țugulan, la data faptei adjunct al șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt și șef al Inspecției Fiscale – Contribuabili Mijlocii și Adrian Claudiu Bodescu, la data faptei șef Serviciu Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii în cadrul  Finanțelor Publice Olt, vor fi și ei judecați pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

În judecată au mai fost trimiși, sub control judiciar, reprezentanții unei companii, SC Gardienii SRL, acuzați de procurorii anticorupție de evaziune fscală și spălarea banilor în formă continuată. Este vorba despre Constantin Pop, care administra compania, și de Elena Miroiu (contabil) și de Luminița Sefter (manager financiar), dar și de compania însăși, acuzată de aceleași infracțiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul Constantin Pop, nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic.

„Concret, în toată perioada menționată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidențiate la rubrica “TVA deductibil” sume mai mari decât cele susținute de documentele de evidență primară (facturi de achiziție de bunuri și servicii de pe teritoriul național) înregistrate în evidența contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societății comerciale, cu consecința micșorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat”, se arată în rechizitoriul DNA.

Evaziunea fiscală s-ar fi făcut cu implicarea angajaților de la Fisc trimiși în instanță. (Detalii AICI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here