Acțiunea de ucidere a porcilor în Rusănești a ajuns la final. Sute de animale au fost sacrificate

Acțiunea medicilor veterinari de ucidere a porcilor din Rusănești va fi finalizată marți, când echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt vor mai avea de verificat doar 16 gospodării. Săptămâna trecută a fost una dramatică pentru oamenii din această comună, localnicii ducând un război disperat cu autoritățile venite să le ucidă porcii după ce în localitate au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană. De altfel, echipele DSVSA au fost nevoite să renunțe trei zile la rând după ce oamenii s-au opus eroic acțiunii decise de autorități, până când în Rusănești au fost aduși peste 70 de jandarmi care i-au ținut la distanță pe localnici pentru ca veterinarii să-și poată face treaba.

Vineri, sâmbătă și duminică au fost sacrificați sute de porci în Rusănești. Luni, medicii veterinari au intrat în 668 de gospodării și au sacrificat peste 200 de porci, fiind protejați de 55 de jandarmi și de 28 de polițiști. Cu asemenea forțe de ordine prezente în teren, nu s-au mai întregistrat incidente.

Cea mai mare pierdere a suferit-o chiar primarul comunei, Alexandru Chirea, care deținea o fermă de 157 de porci, primii uciși de veterinari în localitate.

Prefectul județului, Silviu Neacșu, susține că oamenii vor primi și banii pe animalele sacrificate, dar și purcei din rase deosebite în locul animalelor ucise. Animalele nu le vor fi date gratis, dar vor fi scutiți de drumuri și căutări.

„Oamenii sunt disperați nu că le e teamă că nu își primesc despăgubirile în bani, dar că nu pot să crească în continuare porci. Dar eu am vorbit la telefon, în prezența lor, cu ministrul Agriculturii, iar domnul Daea le-a promis că le va aduce porci de peste trei luni de zile să-i crească. Nu gratis, dar fără bătaie de cap, să nu mai caute ei; li se asigură rase bune și primesc porcii acasă”, a declarat prefectul de Olt.

Trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Rusănești, iar la începutul săptămânii trecute, după o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, DSVSA Olt a decis că toți porcii din comună trebuie sacrificați. Prefectul județului a emis, în acest sens, un ordin a fost pus în aplicare în zona focarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here