Din nou în era comunistă: Revine circulația alternativă a mașinilor cu numere CU SOȚ/FĂRĂ SOȚ!

Guvernul ia în calcul o serie de măsuri de restricționare a carburanților pentru situațiile de crize de aprovizionare, printre care și reintroducerea circulației automobilelor cu numere „cu soț”, respectiv „fără soț”, o soluție aplicată în perioada comunistă, informează profit.ro, care citează un proiect pregătit la nivel guvernamental.

Măsurile sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 795/2018 privind aprobarea Planului de urgență pentru gestionarea situațiilor de disfuncționalitate majoră în aprovizionarea cu țiței și/sau produse petroliere, a situațiilor de urgență deosebită și a situațiilor de criză locală.

Care sunt metodele de restricționare incluse în hotărâre:

– lansarea unei campanii de informare a consumatorilor care să vizeze limitarea voluntară a consumului de carburanți pentru a reduce cererea de pe piață;

– impunerea de restricții de circulație pe baza numerelor de înmatriculare („cu soț”, respectiv „fără soț”);

– limitarea utilizării anumitor categorii de autovehicule;

– limitarea sau suspendarea obligatorie a cererii (de exemplu prin restricționarea temporară a cantităților care pot fi achiziționate în orice moment);

– restricționarea temporară a utilizării parcului auto și limitarea și/sau interzicerea temporară a exportului de produse petroliere.

Hotărârea Hotărârea Guvernului nr. 795/2018 a fost luată pentru aplicarea Legii nr. 85/2018 privind constituirea și menținerea unor rezerve de țiței și/sau  produse petroliere.

Aceasta în sine transpune Directiva 2009/119/CE a Consiliului European privind obligația statelor membre de a menține un nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here