Prefectul de Olt, Silviu Neacșu, a făcut, joi, o vizită inopinată la Substația de Ambulanță Corabia, acolo unde se află în derulare un scandal penal de proporții după ce procurorii au început cercetarea a 15 ambulanțieri acuzați că au furat în mod repetat carburanți, 13 dintre ei nemaiputând să își exercite profesia cel puțin două luni, fiind puși sub control judiciar. Deocamdată, activitatea substației se desfășoară normal după ce autoritățile au recurs la soluții de avarie.
Reprezentanțul guvernului în județ A vrut să vadă cu ochii lor cum decurge activitatea la Ambulanța Corabia, unde lipsa celor 13 șoferi este acum acoperită cu ambulanțieri de la Slatina și Caracal.
„Am fost la Stația de Ambulanță Corabia, am adunat toți ambulanțierii, cu doamna doctor, am verificat condițiile în care stau, în care sunt cazați oamenii aceștia din Slatina și Caracal. Pot spune că sunt asigurate permanent trei schimburi, așa cum aveam și până acum”, a declarat Silviu Neacșu.
Probleme apar, totuși, atunci când ambulanțierii trebuie să transporte pacienți în stare gravă la distanțe mari, la spitalele din Slatina sau Craiova, timp în care șoferilor rămași la Corabia le este greu să acopere solicitările medicale. Până la urmă, autoritățile a trebuit să ceară sprijin de la SMURD.
„Am găsit o soluție și aici; am apelat la echipajele SMURD. Astfel, un echipaj SMURD de la Vișina va prelua o parte din cazurile medicale. Deci suntem în regulă, nu e nimic diferit de ceea ce era până acum”, a mai spus prefectul județului.
Toate acestea sunt soluții de avarie, motiv pentru care posturile celor 13 ambulanțieri au fost scoase la concurs, urmând ca ele să fie ocupate de eventuali solicitanți, care întrunesc condițiile de concurs, pe perioadă determinată, până când șoferii puși sub control judiciar se vor putea întoarce la serviciu.
15 ambulanțieri din cadrul Serviciului de Ambulanță Corabia sunt cercetați penal pentru delapidare, fals și uz de fals, după ce, vreme de câțiva ani, ei și-ar fi însușit, în mod repetat, combustibil din cota alocată lunar autospecialelor din dotare, prejudiciind astfel bugetul instituției publice.
Acțiunea penală a fost pusă în mișcare de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia. 13 dintre cei 15 inculpați au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile, perioadă în care ei nu își vor putea exercita profesia.
„În perioada 2015-2018, inculpații în calitate de angajați în funcția de conducători auto ai ambulanțelor de la Stația de Ambulanță Corabia, și-au însușit combustibil de la autoutilitare, combustibil rezultat în urma deplasării cu viteze reduse la evenimente, iar pentru justificarea cantităților de carburant însușite au întocmit foi de parcurs conținând date ce nu corespund realității”, se arată într-un comunicat al Parchetului Corabia.
De asemenea, pentru că se deplasau mai încet la cazurile medicale, șoferii de ambulanță vizați ar putea fi acuzați acum și de ucidere din culpă, după ce opt pacienți ar fi murit din cauza unor intervenții întârziate.