Medicii veterinari au UCIS toți porcii din noul focar de pestă porcină africană confirmat în Olt

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) a confirmat oficial existența focarului de pestă porcină africană de la Osica de Sus, iar autoritățile au decis uciderea tuturor porcilor din gospodăria în care s-a manifestat boala. Este vorba despre gospodăria unei asistente veterinare.

Imediat ce confirmarea a venit de la București, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Mai mult, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt s-a reunit și, pentru a preveni răspândirea bolii, au dispus uciderea preventivă a tuturor porcinelor din gopodărie, evaluarea acestora și ecarisarea carcaselor.

„Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele eliminate”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Olt.

DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau eveniment înregistrat (mortalitate) medicului veterinar de liberă paractică împuternicit și Direcției Sanitare Veterinare, în vederea aplicării, în termen imediat, a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială.

„Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se mai arată în comunicatul citat.

Medicii veterinari fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here