Cătălin Rotea: 2018 a fost anul poate cel mai important pentru Spitalul Județean Slatina

La mai bine de un an de când a fost numit în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Slatina, Cătălin Rotea a tras linie și a concluzionat că 2018 a fost poate cel mai important an ca investiții în infrastructura unității sanitare. Iar relațiile managerului cu șefii de secție, cu medicii și cu celelalte structuri de personal au fost dintre cele mai optime. O spun mulți dintre angajații spitalului cu care am stat de vorbă. O spune și Rotea, care și-a asumat un management bazat pe deschidere și dialog. Iar soluția a dat roade. 

OLT-ALERT: Domnule manager, a trecut un an și două luni de când ați preluat conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina. Au fost valuri de investiții aici, și mă refer în primul rând la domeniul construcțiilor. Ce s-a făcut, concret, și ce proiecte aveți în vedere pentru 2019?

Cătălin Rotea: Din punct de vedere al investițiilor în infrastructură, anul 2018 a fost unul extrem de important pentru Spitalul Județean de Urgență Slatina. Poate a fost cel mai important an, fiind investite cele mai mari sume de bani în domeniul construcțiilor, în marea lor majoritate provenind de la Consiliul Județean Olt. Făcând o scurtă recapitulare, am finalizat efectuarea recepției la secțiile Pediatrie și Neonatologie, care sunt complet renovate și dotate conform standardelor Uniunii Europene. De asemenea, s-a finalizat recepția ambulatoriului din Drăgănești. Acesta va fi deschis anul viitor și, în momentul de față, încercăm să vedem ce cabinete am putea deschide și acolo, în afară de cabinetul TBC, care exista deja.

În ceea ce privește noile investiții, s-au început lucrările pentru reabilitarea corpului medical. Deja se lucrează la etajul V și la Oncologie și sperăm ca ea să fie finalizată în luna ianuarie, fiind o investiție de circa 4,5 milioane lei, din care 2, 5 milioane sunt asigurate de Consiliul Județean Olt și 2 milioane de Ministerul Sănătății.

Au fost începute în forță lucrările de reabilitare a fostei Creșe nr. 1, acolo unde se va muta Secția de Psihiatrie de pe strada Drăgănești. Valoarea contractului este de 7 milioane lei, cu fonduri asigurate integral de CJ Olt și sperăm să finalizăm lucrările la anul, pe vremea asta. De asemenea, din veniturile proprii ale spitalului, au fost reabilitate, integral, farmacia, laboratorul și recepția de intrare în Blocul Materno-Infantil.

În ceea ce privește corpul central, acesta face obiectul unui proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Data-limită de depunere a ofertelor pentru licitație a fost 5 decembrie. S-a prezentat o asociere de firme și urmează ca autoritatea contractantă, CNI, să finalizeze cât mai rapid evaluarea, astfel încât lucrările să înceapă de anul viitor.

În ceea ce privește anul 2019, principalele obiective, dincolo de finalizarea acestor lucrări, sunt construirea unei pasarele între corpul central și corpul medical și reabilitarea integrală a Secției Pneumologie de la Scornicești. Vorbim atât de anveloparea clădirii, cât și de reabilitarea etajelor II și III, care n-au fost renovate.

OLT-ALERT: Cum stăm, după primul an de mandat, cu investițiile în echipamente medicale?

Cătălin Rotea: În 2018, valoarea totală a echipamentelor achiziționate de spitalul nostru a fost de circa opt milioane de lei. Din cele opt milioane, două milioane sunt reprezentate de cele șase lifturi înlocuite (cinci în Blocul Materno-Infantil și unul în Corpul Medical), restul de șase milioane reprezentând echipamente medicale. Sumele au fost asigurate integral de către Consiliul Județean Olt. Sunt foarte multe echipamente medicale de care  aveam nevoie. Le-aș aminti aici pe cele mai importante: o nouă linie chirurgicală laparoscopică (astfel că în momentul de față avem două linii laparoscopice pe secția Chirurgie Generală și una pentru secțiile de Obstetrică-Ginecologie), un aparat de radiologie fix, care a fost montat în Corpul Medical și care a costat 1, 5 milioane lei, am dotat fiecare secție cu cele necesare pentru a crește complexitatea cazurilor tratate la spitalul din Slatina. Pentru chirurgia plastică s-a cumpărat un mesh graft, la Ortopedie s-a cumpărat o linie de artroscopie, astfel încât să putem face chirurgia genunchiului, lucru care nu s-a putut face până acum. Am cumpărat un aparat radiologic pentru Secția Urologie și un ecocardiograf pentru Cardiologie. Lista investițiilor e una foarte lungă. Pe fonduri europene, am achiziționat două ecografe pentru Secția Ginecologie.

Pentru a anul viitor, necesarul de echipament este unul destul de mic (valoarea aproximativă este de două milioane lei), deoarece, în momentul de față, pentru patologia pe care o tratăm la Slatina, suntem dotați aproape la maximum.

OLT-ALERT: Cu prilejul unui dialog purtat cu dumneavastră mai demult vorbeam și de nevoia de îmbunătățire a calității confortului pacienților.

Cătălin Rotea: Creșterea confortului pacienților este, într-adevăr, o altă direcție în care am acționat și ea a fost realizată sub mai multe aspecte. Am dotat toate saloanele cu televizoare color și frigidere. De asemenea, la Secția Pediatrie s-a creat un loc de joacă pentru copii, avem și o bibliotecă a spitalului, iar în secțiile care au fost reabilitate mobilierul medical a fost înlocuit în totalitate. În acest an am cumpărat 120 de paturi cu noptiere medicale noi, iar necesarul pentru anul viitor este de circa 300 de paturi, care vor fi cumpărate cu fonduri de la Consiliul Județean Olt.

Avem și o premieră în ceea ce privește confortul și siguranța pacienților: începând cu data de 1 ianuarie 2019, în spital va funcționa un sistem de identificare a pacienților la internare. Aceștia vor avea atașată la mână o brățară cu cod de bare ce va cuprinde datele personale ale pacientului, numele medicului care a făcut internarea, grupa sanguină și eventualele alergii. Astfel, traseul pacientului va fi mult mai ușor de monitorizat prin scanarea brățării la intrarea în secție. De asemenea, medicamentele vor veni din farmacie însoțite de un bon, care, de asemenea, se scanează și se descarcă automat în foaia de observații, astfel încât nu mai pot apărea erori de administrare a tratamentului sau înlocuirea acestuia.

OLT-ALERT: Au fost schimbări și în structura de personal?

Cătălin Rotea: În ceea ce privește personalul medical, în 2018 au fost angajați aproximativ 16 medici specialiști: la Cardiologie, unde era foarte mare nevoie, la Nefrologie, Obstetrică-Ginecologie, Oncologie, iar cea mai mare realizare în domeniul angajărilor de medici o consider pe cea din domeniul chirurgiei pediatrice. Pentru prima dată la Slatina am reușit să înființăm o linie de gardă de chirurgie pediatrică. Am angajat un medic cu specializarea chirurgie pediatrică, având deja scos la concurs un alt post pentru aceeași specialitate și unul pentru ortopedie pediatrică. Și avem deja și candidați înscriși. Asta presupune că, în 2019, vom avea cinci medici în această specialitate, ceea ce înseamnă că linia de gardă va funcționa foarte bine.

O problemă o constituie, în continuare, personalul de la Unitatea de Primiri Urgențe, unde avem nevoie de medici specialiști, precum și la Secția Boli Infecțioase, unde numărul de medici este destul de mic.

În ceea ce privește personalul mediu sanitar, pe parcursul anului au fost angajați în jur de 35 de asistenți. Ultimul concurs a avut recent. Sunt 16 posturi care, dacă vor fi ocupate, vor acoperi în mare parte deficitul pe care-l avem pe anumite secții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here