Premierul Viorica Dăncilă a transmis, marți, un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în care se marchează și împlinirea a 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.
În mesajul publicat pe site-ul Guvernului, premierul amintește că Eminescu a fost numit de filosoful Constantin Noica ”omul deplin al culturii românești”.
”Sărbătorim, astăzi, Ziua Culturii Naționale și marcăm 169 de ani de la nașterea «omului deplin al culturii românești», așa cum îl numea Constantin Noica pe Mihai Eminescu, în creația căruia românii îşi identifică una dintre cele mai valoroase moșteniri, împărtășite de toate generațiile.
Ziua Culturii Naționale invită la reflecție asupra României și a românismului, asupra tradițiilor și credințelor noastre de care suntem mândri, pe care avem datoria să le respectăm, să le apărăm și să le facem cunoscute în întreaga lume. Este și un prilej să medităm la rolul fundamental al culturii în unitatea națiunii române, în dezvoltarea societății și a fiecăruia dintre noi.
Identitatea culturală românească a căpătat noi valențe, odată cu integrarea noastră în marea familie europeană. Valorile culturale naționale, cu amprenta lor, afirmând individualitatea noastră dar și afinitățile, întregesc și consolidează patrimoniul cultural european.
Prin toate acțiunile culturale pe care România le va promova în calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, vom contribui la asigurarea armoniei și unității în diversitate la nivel european și la întărirea sentimentului de apartenență la marea familie europeană, cu păstrarea, totodată, a identității culturale a națiunilor. Vom promova bogăția culturală și intelectuală a României, a românilor, veritabil tezaur național și sursă inepuizabilă de inspirație pentru generațiile viitoare.
În numele Guvernului României, adresez cu această ocazie mulțumiri românilor de pretutindeni pentru contribuția pe care o aduc, zi de zi, la păstrarea şi afirmarea patrimoniului cultural, a valorilor și tradiţiilor româneşti”, se arată în mesajul premierului.
Însă, în timp ce Viorica Dăncilă face referiri la cuvintele lui Constantin Noica, chiar în Teleorman, județul de unde provine șefa Guvernului, zace în paragină casa în care s-a născut marele filosif român.
Conacul de la Vităneşti se află într-o stare avansată de degradare, după ce de-a lungul timpului a trecut din proprietatea familiei Noica, în cea a lui Victor Antonescu, om politic și fost director al Băncii Naţionale a României, apoi a fost confiscat de regimul comunist, transformat în sediu de IAS, pentru ca, după 1989 să intre în proprietatea Interagro, societatea administrată de omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat la închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, informează Adevărul.
Conacul în care s-a născut Noica este în prezent acoperit de buruieni, cu poarta ruginită și zidurile gata să cadă. Este vorba despre un ansambul arhitectural, monument istoric, format dintr-o casă, un foişor şi o capelă identică cu Stella Maris, cea construită de Regina Maria la Balcic.
Potrivit sursei citate, prea puțini dintre localnici își amintesc că această casă, închisă acum cu lacăte, este locul în care Constantin Noica și-a petrecut primii ani din viață.
Foto: Adevărul.ro
Sursa: b1.ro