Viorica Dăncilă: Mi s-a adus la cunoștință, cu nepermisă și suspectă întârziere, situaţia de la CE Oltenia. Am cerut structurilor de siguranță națională informații despre această situație extrem de gravă

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, joi, în debutul ședinței de Guvern, despre situația de la Complexul Energetic Oltenia. prim-ministrul a anunțat că a cerut să-i fie prezentată situația stocurilor de cărbune, a veniturilor mineriloe și a condițiilor de lucru. 

”Mi s-a adus la cunoștință ieri, cu nepermisă și suspectă întârziere, situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o întâlnire de urgență și împreună cu miniștrii și autoritățile responsabile am analizat ce măsuri pot fi luate cu privire la acest subiect astfel încât, Complexul Energetic Oltenia să-și reia activitatea la capacitate normală. Ne preocupă situația de la Complexul Energetic Oltenia și funcționarea sistemului energetic național și am ținut cont de toate semnalele din spațiul public din ultimele zile.

Am dispus următoarele măsuri: să îmi fie prezentată de urgență situația stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situației minerilor, a veniturilor lor și a condițiilor de lucru, precum și soluții de modernzare a CEO, Corpul de Control să înceapă o acțiune de verificare la această societate”, a declarat Dăncilă.

Premierul a mai spus că a solicitat tuturor structurilor de siguranță națională informații despre situația de la CE Oltenia pentru că ”nimeni nu se poate juca cu independența energetică a țării„.

”Am solicitat ministrului Energiei să meargă în această dimineață la Târgu Jiu, să discute cu oamenii și să vină urgent cu soluții. Am cerut consilierului de stat din aparatul primului-ministru cu responsablități în domeniul energiei să convoace de urgență grupul de lucru interministerial pentru siguranță energetică. Am solicitat tuturor structurilor de siguranță națională informații despre această situație extrem de gravă și verificarea celor apărute în spațiul public privind achizițiile de energie din alte țări la prețuri foarte mari astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj și dorința unora de a face speculații pe spatele românilor. Nimeni nu se poate juca cu independența energetică a țării.

Cu toate aceste date pe masă vom putea să luăm deciziile care se impun astfel incat sa nu fie afectată siguramța și funcționarea sistemului energetic naționale”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Miercuri seară, un grup al centralei de la Rovinari, parte a CEO, a fost scos din funcţiune după ce unitatea a rămas fără stocuri de cărbuni în condițiile în care peste 7.000 de mineri sunt de o săptămână în grevă. Complexul Enegetic Oltenia asigură un sfert din necesarul energetic al țării noastre.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here