Corina Crețu: Legarea fondurilor europene de statul de drept înseamnă TOLERANȚĂ ZERO față de fraudă

Sursa foto: digi24.ro

Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, a explicat luni că, în opinia sa, condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept răspunde principiului de toleranță zero față de fraudă, relatează Agerpres.

„A fost o discuţie întreagă şi în cadrul Comisiei şi în Parlamentul European legată de această legătură între fondurile europene şi respectarea statului de drept. Urmează să se ia o decizie în Consiliu. Eu cred că răspunde acestui principiu pe care îl avem foarte clar în Comisia Europeană şi Uniunea Europeană: toleranţă zero faţă de fraudă. Pe de altă parte, implementarea cu succes a tuturor proiectelor, dar şi respectarea valorilor şi principiilor Uniunii Europene. Este evident. Atunci când o ţară vine în această familie vine şi cu drepturi, dar şi cu obligaţii. În calitate de comisar european, m-am luptat să fie pentru toate statele membre şi de asemenea să fie pe orizontală pentru că ideea la început a fost să fie numai asupra fondurilor de coeziune. Practic va fi afectat, dacă se va adopta de către Consiliu asupra tuturor fondurilor”, a declarat Corina Creţu, potrivit sursei citate.

Comisarul european a răspuns afirmativ, atunci când a fost întrebată de presă dacă Ordonanțele privind amnistia și grațierea ar putea avea impact, în cazul în care la nivelul UE s-ar lua decizia de a lega fondurile europene de statul de drept.

Cu toate acestea, Corina Crețu a precizat că încă rămâne de văzut cum va funcționa acest mecanism și cum se va măsura respectarea statului de drept în formula adoptată de Consiliu.

Declarația vine în contextul în care oficialul european a participat, luni, la reuniunea membrilor Conferinței comisiilor parlamentare de afaceri europene din Parlamentele naționale din UE, scrie sursa citată, organizată la București, în cadrul Președinției române a Consiliului de miniștri.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here