Zegrean, despre OUG anunțată de Toader: S-a deschis cutia Pandorei / Îi preocupă să îl pedepsim pe cel care a prins hoțul, nu pe hoț

Sursa foto: b1.ro

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, nu vede deloc cu ochi buni noua Ordonanță de Urgență anunțată de ministrul Justiției, prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare. Ordonanța l-ar putea ajuta inclusiv pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care, în aprilie 2016, a fost condamnat, de un complet de 5 judecători, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

Zegrean a declarat, pentru HotNews, că efectul acestei OUG va fi că toate procesele soluționate în recurs de aceste completuri de 5 judecători de la instanța supremă, începând cu 2014, vor fi rejudecate, pentru că decizia Curții Constituționale le-a creat iluzia unora că au fost judecați de completuri nelegal constituite, iar ei nu au acum o cale de atac.

“Corect ar fi să modifice Codul de procedură penală, dacă vor să facă juridic lucrurile, și să introducă un text la contestația în anulare care să le permită celor condamnați ca acum, după decizia Curții Constituționale, să facă o cerere la instanță și să își facă plângerile acolo. În urma deciziei CCR, trebuia să se găsească o soluție, nu pot rămâne decizii date de o instanță nelegal constituită. S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis”, a declarat Zegrean, pentru HotNews.

O mare problemă va fi, însă, o eventuală ordonanță prin care vor putea fi atacate deciziile instanțelor invocându-se protocoalele cu SRI declarate nelegale de către CCR. Și asta pentru că vor fi afectate inclusiv dosare de omor, trafic de persoane sau droguri.

“Va fi o bubă mare, dacă fac la fel chiar e o mare problemă. Îi preocupă să îl pedepsim pe cel care a prins hoțul, ci nu pe hoț. Contează cum a fost prins cel care a luat mită? Sunt situații în care nu ai alte soluții decât înregistrări. Curtea Constituțională nu a spus că sunt nelegale înregistrările, ci protocoalele. Ce faci cu traficul de stupefiante sau de persoane, unde singura probă este asta? Decizia de miercuri a CCR va conduce la înlăturarea probelor obținute de procurori cu SRI în toate dosarele, nu doar în cele de corupție, adică și în cele de omor, pornografie infantilă, trafic de persoane sau trafic de droguri”, a adăugat fostul președinte CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here