Ultimele echipamente achiziționate de Alro Slatina îi permit companiei să se pregătească de pe acum să livreze produse pentru industria aeronautică a viitorului. Este vorba despre echipamente utilizate în domeniul de cercetare-dezvoltare pentru care au fost plătite 115 milioane de euro în cadrul unui proiect cu co-finanțare europeană.
Alro Slatina are în derulare Programul „Aero” și a devenit furnizor de produse pentru mai multe companii care operează în industria aeronautică. Iar ultimele echipamente achiziționate în domeniul cercetării-dezvoltării îi permit să se pregătească pentru ceea ce va urma în această industrie.
„Noi avem un program, Programul Aero, care funcționează din 2006. Ceea ce intenționăm să facem cu aceste echipamente este să dezvoltăm această gamă de produse și mai ales să ne pregătim pentru niște abordări strategice care nu sunt de viitorul îndepărtat, ci sunt de viitorul foarte apropiat. În momentul de față, cerințele de temperatură în toată industria aeronautică se învârt în jurul valorii de plus/minus 5 grade. Nu întâmplător aceste echipamente au performanța de plus/minus 3 grade. Pentru că noi ne pregătim pentru ceea ce știm că urmează. Vorbim și o lungime de aripă (de avion – n.r.) de 35 de metri, care acoperă de două ori mai mult lungimea de acum a aripei”, a declarat, într-o conferință de presă, Ion Sava, director tehnic Investiții-Calitate.
În industria aeronautică se caută soluții pentru reducerea cantităților de materiale utilizate la fabricarea avioanelor, pentru reducerea consumului de combustibil și pentru creșterea rezistenței aparatelor.
„Dacă e să ne întoarcem în istorie, la început avioanele nu erau din aluminiu. Aveau un fuselaj dintr-un anumit material, erau acoperite cu textil și așa mai departe. Acum lupta este ca avioanele să fie cât mai ușoare, să consume cât mai puțin combustibil, să aibă cât mai puține emisii de dioxid de carbon și să fie cât mai rezistente. Și cum să faci toate astea: trebuie să ai produse care să aibă niște caracteristici care să reziste. Adică să folosești mai puțin material la ceea ce înainte se realiza cu o cantitate mai mare”, a adăugat direcorul general al Alro, Gheorghe Dobra.
SC Alro SA livrează aluminiu în industria de aeronautică din 2013 și de atunci compania nu s-a confruntat cu nici o reclamație din partea beneficiarilor, nici la capitolul calitate, nici pentru vreo întârziere.
„Am început cu pași mărunți, pentru că nu cantitatea ne interesează, ci calitatea. Calitatea și livrarea la timp. Și ușor-ușor am început să creștem. Avem mulți clienți acum”, a spus Mircea Popa, directorul Departamentului Laminoare, care a refuzat să dea detalii despre clienții cărora li se livrează aluminiu, întrucât contractele cu aceștia sunt guvernate de acordul de confidențialitate.
În prezent, Alro livrează clienților săi din industria aeronautică 20% din producția de plăci.